„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Oszkó Péter "világmegváltó" ötleteket segít

6/08/2019 17:14

| Szerző: Klubrádió

A mai üzleti élet szereplőit, főleg a fiatalokat már nem zavarja, hogy egykor kormánytag volt, hogy köze volt a politikához.

2019. augusztus 05. Vállalkozók Klubja (2019. augusztus 05., hétfő 14:30)
23:07
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Akinek az az utolsó híre Oszkó Péterről, hogy pénzügyminiszter volt, az most akár csodálkozhat is. Azt mondja, a politikából való kilépés után végre olyan munkát szeretett volna, amely nem csak válságkezelést, takarékoskodást jelent, hanem igazi építkezést. Volt igazgatósági tag a WizzAir légitársaságnál, dolgozott az OTP-nél, aztán megalapították az OXO Lab kockázati tőkebefektető társaságot. Mintegy 600 millió forintnyi uniós pénz kihelyezésével, és saját tőkével indítottak el startup cégeket. 13-15 úgynevezett angyal befektetőjük van, beszállnak egy-egy olyan vállalkozásba, amely kreatív emberek innovatív ötleteire épül, aztán ha beindul az üzlet, kiszállnak, eladják, így keresnek rajta. A bebukási arány az általuk kiszemelt startup vállalkozásoknál körülbelül 10 százalék.

Ez mondjuk az Amerikai Egyesült Államokban rég bevált gazdaságfejlesztési forma. Itthon azért terjed nehezen Oszkó Péter szerint, mert nincs elegendő, az üzletben jól felkészült, sikeres szereplő. Azok akik sikeres, de állami megrendelésekből működő cégeket vezettek, nem alkalmasak ilyen feladatra. A mai minta, hogy állami pénzből lehet működni, egyenesen káros. Természetesen ők is pályáznak uniós forrásokra, mert ha nem tennék, versenyhátrányba kerülnének.

Az OXO Lab által kiválasztott cégek többnyire vállalati körben terjeszthető fejlesztésekkel foglalkoznak az informatikában. Egy ilyen kis piacon kevésbé érdemes közvetlenül a fogyasztóknak szánt termékekkel foglalkozni. Hangsúlyt helyeznek a környezetvédelemre, a fenntartható fejlődésre is.

Oszkó Péter azt mondja, a mai üzleti élet szereplőit, főleg a fiatalokat már nem zavarja, hogy egykor kormánytag volt, hogy köze volt a politikához.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Vállalkozók klubja
2019.08.06. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván