„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Gyűlnek a felhők az autóipar fölött

29/07/2019 15:04

| Szerző: Klubrádió

A kereslet csökken, a gyártási költségek emelkednek, ráadásul itt a technológiai váltás ideje. Magyarország nagyon kitett ezeknek a hatásoknak.

 

2019. július 29. Vállalkozók Klubja (2019. július 29., hétfő 14:30)
18:57
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván
A magyar nemzeti össztermék csaknem 10 százaléka kapcsolódik az autóiparhoz. Az itt gyártott gépkocsik 92 százalékát külföldön adják el. Az ország kitettsége tehát jelentős, bár ilyen szempontból például Szlovákia még rosszabb helyzetben van. Magyarország elsősorban a német gazdasági helyzettől függ. Az iparág globális helyzetéről az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója, Bujdosó Tünde beszélt a Vállalkozók Klubjában.

A gépjármű-kereskedelem lassulásának egyik oka a technológiai váltás, az elektromos autók megjelenése. Fontos tényező az is, hogy szigorodnak a környezetvédelmi feltételek, előtérbe kerül a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása. Bonyolítja a helyzetet még a Brexit is. Szóval egy meglehetősen bonyolult folyamatról van szó, amelyben nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni.

A gyártási költségek nőnek, a kereslet viszont csökken, néhány százalékos áremelkedéssel számolni kell. Új fogyasztói trendek, szokások jelennek meg, a fiatalok már másképpen autóznak, vagy éppen nem autóznak mint az idősebbek. Ez világjelenség.

Bujdosó Tünde szerint a technológiai újításoknak mindenképpen nagy szerepük lesz a jövőben, az egész autóipar a robotika, az automatizálás felé fog elmozdulni. Ennek a folyamatnak a jelei már tisztán látszanak.

Az interjút meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: MTI, Krizsán Csaba.

Vállalkozók Klubja
2019. 07. 29. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván