„Klubrádió
Megbeszéljük...

Oszkó: Nekem nem azt kell eldöntenem, hogy normális országban élünk-e

11/02/2022 18:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A 2022-es vizes világbajnokság szervezőbizottságában való részvételének semmilyen politikai üzenete nincs – állítja Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere.

2022. február 11. Megbeszéljük - részlet 22.02.11. Oszkó Péter
12:38
00:00

Budapest – vidéki városokkal együttműködve – veszi át a 2022 nyarára tervezett vizes világbajnokság szervezését, amelytől Fukuoka visszalépett. A hvg.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Közlöny megírta, hogy létrejött a Világbajnokság Szervező Bizottsága, amely segíti és felügyeli a vb előkészítését és megrendezését, valamint kapcsolatot tart a Nemzetközi Úszó Szövetséggel, az állami szervekkel és az önkormányzatokkal. A szervezőbizottság tagjai közt megtalálható többek között Oszkó Péter is.

A Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere szerint szó sincs arról, hogy részvételével politikai üzenetet, vagy elköteleződést fejezne ki. Szerinte egy normális országban teljesen természetes, hogy egy ilyen testületben mindenféle ember helyet kaphat. Hozzátette, nem az volt a feladata, hogy eldöntse, normális országban élünk-e. "Arról április 3-án a választóknak kell dönteniük."

XV. Pénzügyi Csúcstalálkozó Budapesten
 
Oszkó Péter
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Hozzátette, a szervezőbizottság tagjai közül neki van a legtöbb köze a polituikához, de most ő  "csak" mint közgazdász vesz részt a szervezés felügyeletében. Politikai döntés mindössze az volt szerinte, hogy elvállalja-e Magyarország a világbajnokság megrendezését, de a döntlés addigra megszületett, amikorra őt felkérték a pozícióra.

Azt sem tartja valószínűnek, hogy a kormány azért vállalta el, mert komolyabb politikai hasznot várna tőle, hiszen a rendezvény júniusban, jócskán a választások után lesz. Politikai hasznot szerinte a 13. havi nyugdíjakból inkább remélhet a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeséljük.../interjú Oszkó Péterrel
2022.02.11., péntek 17:17
Riporter: Bolgár György