„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit bejelentette: 300 millióra büntették a Ryanair-t

8/08/2022 10:01

A "fogyasztóvédelmi hatóság" a Ryanair légitársaságot - "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára" hivatkozva, amivel "megtévesztette a fogyasztókat" - 300 millió forintra büntette – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.

 
Rogán Antal Varga Judit Fotó: Facebook/szabotimea
 

 

Varga elárulta, hogy a fővárosi kormányhivatal június 10-én indította meg a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Ryanair ellen az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Az ügyet „szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette”, írja Varga. Arról nem írt, hogy nem csak végig követte, hanem konkrétan ő kezdeményezett soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Ryanair ellen.

A légitársaság fellebbezést nyújt be "minden olyan alaptalan bírság miatt, amelyet a magyar fogyasztóvédelmi hatóság szab ki rá" - tájékoztatta a Hvg.hu-t a cég, amely szerint "az 1008/2008 számú uniós rendelet lehetővé teszi az uniós légitársaságok számára, hogy szabadon határozzák meg az EU-n belüli szolgáltatásaik tarifáit, a nemzeti kormányoknak vagy azok fogyasztóvédelmi hatóságainak ebbe nem lehet beleszólásuk. Az említett uniós jogszabály tiltja meg a magyar kormánynak, hogy visszamenőlegesen utazási illetéket szabjon ki, miközben törvénytelenül próbálja korlátozni a légitársaságok jogát, hogy az ilyen jogalap nélküli adót az utasokra hárítsa tovább”.

A társaság, ha szükséges, az ügyben az EU bíróságaihoz fordul jogorvoslatért.

A kormány a felborult államháztartást először egyes iparágak megadóztatásával szerette volna rendbe tenni, és többek között a pandémia miatt a túlélésért harcoló légitársaságokat is megadóztatta, ami után emlékezetes szócsata kezdődött a Ryanair ír tulajdonosa és a magyar kormány egyes tagjai között, amelyben az ír tulajdonos többek között leidiótázta a magyar politikusokat.