„Klubrádió
A lényeg

Vadai: már 170 tisztet mentettek fel a honvédségnél

20/01/2023 09:08

| Szerző: Klubrádió

"Információk alapján száz, de én úgy tudom, hogy már 170 tábornok és tiszt kapta meg azt a... volt vele az a beszélgetés, hogy távoznia kell" – mondta a DK-s Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este. Azt is mondta, hogy még nem tudni, ennek hol lesz a vége, de

„a Honvédelmi Minisztérium környékéről ezres nagyságrendet hallottam”.

A politikus szerint „ez azt jelenti, hogy egy NATO-mentesítés folyik jelen pillanatban a Magyar Honvédségnél”, hiszen „a 45 éves tisztek és tábornokok nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő és a NATO-ban szocializálódott katonák”. Vadai arról is beszélt, hogy az intézkedések célja az is, hogy a politikai hűség legyen mostantól irányadó a Magyar Honvédségben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf
 
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
 

Az ügy előzménye, hogy egy új kormányrendelet lehetővé tette: a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

Az ATV értesülése szerint a kormányrendelet egy, a tisztikar több mint száz tagját érintő elbocsátási hullámot készít elő.