„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország 21. századi hadsereget épít

28/12/2022 16:54

| Szerző: Klubrádió

A miniszter kiemelte: a magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, bátor, innovatív és high-tech hadsereget építsen.

A jövő évi költségvetésben – a vállaltnál egy évvel korábban – Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékot, amire a Honvédelmi Alap is garanciát jelent. A 2023-as költségvetés biztosítja a forrásokat a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásához – közölte a honvédelmi miniszter szerdán. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium 2023-ban – szintén a NATO előírásainak megfelelően – a védelmi kiadások több mint 20 százalékát fejlesztésekre fordítja. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Honvédelmi Alap jelenti a garanciát arra, hogy egyrészt a Magyar Honvédség beszerezhessen minden, a haza védelméhez szükséges eszközt, másrészt pedig, hogy "visszaadja a magyar katonáknak a szolgálatukért járó megbecsülést, újraépítve a katonai pálya megtépázott méltóságát".

Mindezek mellett azonban az Alap segítségével a Magyar Honvédség a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván adni a kutatás-fejlesztésre és innovációra. A nemzeti védelmi ipar újjáalakítása is nagyobb sebességi fokozatba kapcsol, amellyel tovább erősíti Magyarország gazdaságát új munkahelyek létrehozásával – írta közleményében.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, bátor, innovatív és high-tech hadsereget építsen. Ezért 2023-tól három fő területre kell koncentrálni: katonáink egyéni és műveleti felszerelésének fejlesztése és beszerzése, a meglévő beszerzések integrálása a Magyar Honvédség eszközparkjába, végül az új csapásmérő és egyéb technológiák rendszerbe állítása.

A kormányzati szerkezetátalakítás után a védelmi ipar is a Honvédelmi Minisztériumhoz került. Ennek jelentősége felerősödik, hiszen Magyarország modern, 21. századi haderőt és hadsereget épít, és ebben minden innovatív gondolatnak, technológiai folyamatnak szerepe van.