„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Honvédség nem érintett a Tordait lejáratni próbáló telefonhívásban

22/12/2022 17:39

| Szerző: Klubrádió

A honvédelmi miniszterhez fordult a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, miután a párt kiderítette, hogy a Tordai Bencét és a Tanítanék Mozgalmat lejáratni próbáló HírTv-riportot megalapozó hívás egy alezredes nevén lévő telefonszámról érkezett, akinek lánya a propagandacsatorna riportereként dolgozik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf röviden reagált az esetre.

"Elfogadható-e, hogy egy katonatiszt telefonjáról indítanak megtévesztő telefonhívásokat?" – érdeklődött írásbeli kérdésben a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence a honvédelmi miniszternél. Az ellenzéki politikus kérdése alátámasztására részletesen leírta a vele megesett sztorit.

Ennek lényege, hogy valaki megtrollkodta Tordait. A Tanítanék Mozgalom december elejei parlamenti akciója után a kormányközeli HírTv bemutatott egy hangfelvételt, amelyen magát a Tanítanék tagjaként kiadó fél kér tanácsokat Tordaitól. A HírTv ezzel a riporttal akarta bizonyítani, hogy a Tanítanékot baloldali politikai erők irányíthatják. Mind a mozgalom képviselője, mind a politikus megerősítette, hogy trollhívás hallható a felvételen.

Később Tordai további részleteket közölt az ügyről, miután pártjával utánajártak, ki hívhatta fel őket a Tanítanék nevében. A politikus közölte, hogy adatbázisok használatával kiderítették, hogy a telefonszám a Magyar Honvédség alezredesének a nevén van, akinek a lánya, F. Boglárka a HírTV riportereként dolgozik. Tordai megjegyezte, "a HírTV most szintet lépett: gondolták, ha nincs alapanyag a lejáratókampányhoz, majd ők legyártják a kompromatot."

Az ellenzéki képviselő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez fordult, hogy magyarázatot kapjon az esetre: "egy, a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló, magas rangú katonatiszt nevén lévő telefonszámról hívott fel egy ismeretlen a múlt héten. E telefonbeszélgetés során a hívó fél más személynek adta ki magát, a telefonbeszélgetésünket engedély nélkül rögzítette, majd átadta a hangfelvételt a HírTV számára, ahol megvágva, a megtévesztés és félrevezetés szándékával adták azt közre."

Tordai hozzátette: "Nem állítom azt, hogy a Honvédség alezredese tevőlegesen részt vett ebben a nem éppen tisztességes és törvényes akcióban, de kizárni sem tudjuk mindezt. Annyi bizonyos, hogy legalábbis a telefonján keresztül érintett a botrányban."

Végül a Párbeszéd politikusa azt kérdezte a minisztertől: "hogyan fér össze a vonatkozó törvénnyel és a katonai esküvel, hogy egy katonatiszt tulajdonában álló telefonszámról megtévesztés céljából intéznek hamis telefonhívást, azt engedély nélkül rögzítik és továbbadják, majd félrevezetés céljából közreadják, illetve tervezik-e kivizsgálni az ügyet?"

Szalay-Bobrovniczky Kristóf röviden reagált Tordai kérdéseire: "Tájékoztatom, hogy a Magyar Honvédség nem érintett az ön által említett telefonbeszélgetésben."

(via hvg.hu)