„Klubrádió
A lényeg

Ügyészség: Hadházy összekevert két ügyet

19/01/2023 07:22

Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő szerdán arról számolt be, hogy a Schadl-ügyben az ügyészség nem tudja azonosítani a "Tóni, Barbara és Ádám" nevű embereket, akik szerinte "passzolnak" Rogán Antal miniszterre, a feleségére és a kabinetfőnökére, de az ügyészség az ügyben még indig csak nyomoz.

"Nagy nehezen, de megtudtam: még mindig nyomoznak Schadl-ügy legsúlyosabb szálának ügyében. Miközben Schadl és Völner ellen, az egyszerű, végrehajtói vesztegetés miatt már vádat emeltek, a jelek szerint a Nyomozó Főügyészség még mindig nem tudja, ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akikkel a korrupt végrehajtó ismerőse egy 30 éves buliról beszélt" – írta.

Ugyanakkor szerdán este az ügyészség közleményt jelentetett meg, amiben azt írják, Hadházy egy másik ügyben, a Microsoft lízing ügyében kért tájékoztatást, és arra írták neki, hogy a nyomozás folyamatban van. 

"Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feljelentőként a jogi képviselője útján 2022. december 21-én – a nyomozás ügyszámára hivatkozással – tájékoztatást kért a Központi Nyomozó Főügyészségtől az un. Microsoft licencek ügyének állásáról.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanezen ügyszám alatt – un. Microsoft ügyben – 2023. január 12-én arról tájékoztatta Hadházy Ákos jogi képviselőjét, hogy a nyomozás folyamatban van, annak állásáról egyéb tájékoztatást az ügyészség – az eljárás érdekeire tekintettel – nem ad.

A főügyészség ezen tájékoztatását Hadházy Ákos a közösségi média oldalán a mai napon úgy tette közzé, mintha az az un. Schadl ügyben kapott információ lett volna és így abból a valóságnak meg nem felelő következtetéseket vont le."

A szöveg alapján tehát egyáltalán nem biztos, hogy nyomoznának ebben az ügyben. Erre jutott a képviselő is, aki szerdán este az ügyészség közleményének a megjelenése után azt írta: December 21-én valóban két megkeresést küldött az ügyvédem, amiből az egyik valóban a Microsoft-ügyre vonatkozott és valóban elképzelhető, hogy a most érkezett válasz is ezt érintette.

Aztán Hadházy pontokba szedte, miért tartja felelősnek az ügyészséget:

a) az ügyvéd úr azt gondolta, hogy mivel a Tóni-gate-ben sokkal régebben kértünk tájékoztatást, az jött meg végre

b) a „válaszuk” meg sem próbálta egyértelműsíteni annak témáját;

c) az ügyszámot nem is jelölte meg a szövegben, a hivatalos levélben „Tárgy” megjelölés helyett a fejléc alá írtak csak egy számot;

d) a válaszban még a nyomozott bűncselekményeket sem sorolta fel (amit pedig odaírt, az eltért attól, amit mi a Microsoft-ügy feljelentésben megjelöltünk).

- A lényeg azonban: egyelőre továbbra sem tudjuk, hogy az ügyészség kiderítette-e már, hogy ki volt Tóni, Barbara és Ádám. "Ha kiderítette, miért nem tájékoztatott és miért nem tájékoztat mind a mai napig? Ha nem, miért nem tájékoztatott és miért nem tájékoztat mind a mai napig?"