„Klubrádió
A lényeg

Schadl börtönben: törvénytelenek lehetnek a végrehajtói kinevezések

16/03/2023 08:56

Újabb, hatalmas botrány van kialakulóban a végrehajtóknál, miután a Bírósági Végrehajtói Karnak továbbra is börtönben ülő Schadl György az elnöke, aki viszont így nem tudja kinevezni az új végrehajtókat. A jelöltek nem járnak be a börtönbe, így az azóta kinevezett 35 végrehajtó jogtalanul tölti be a pozícióját, és jogtalanul járnak el az ügyekben is - írja a Blikk dr. Radics Csaba végrehajtóra hivatkozva. Radics neve többször felmerült a Schadl-Völner-bűnügyben, mivel Schadl korábban mentorként, majd ellenségként tekintett rá, akit megpróbált ellehetetleníteni.

 

 
Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Forrás: Miskolci Egyetem
 

 

Ellene is bosszút esküdött Schadl, Radics azonban nem fél, és azt mondta, a 35 frissen kinevezett végrehajtó nem láthatná el a munkáját, mert a hivatali esküjüket törvénytelen módon tehették le.

Éppen ma is tíz végrehajtó-jelölt teszi le az esküjét, a törvény szerint az elnök előtt kellene, de "biztos", hogy ők se mennek be a börtönbe Schadlhoz. A lap azt írja, hogy jelenleg van egy olyan rendelet, ami alapján esküt tehetnek a végrehajtók az elnökön kívül is, de ez jogellenes, mert a jog hierarchiájában a törvényt nem írhatja felül egy alacsonyabb rendű rendelet. Radics ezért érthetetlennek tartja, hogy a végrehajtók eddig nem váltották le az elnököt.

"Ha jogtalan volt az eskütétel, akkor erről vagy tudott mindenki, és akkor tényleg velejéig korrupt a rendszer, ha meg úgy vélik az érintettek, jogos volt az eskü, akkor alkalmatlanok a feladatuk elvégzésére, hiszen még a törvényt sem képesek értelmezni" - mondta, és szerinte így "a 35 érintett „kolléga” minden, 2022 nyara óta vitt ügye érvénytelen, jogellenes". Akik ellen eljárnak azok 15 napon belül a bírósághoz fordulhatnak, hogy hatályon kívül helyeztessék a végrehajtásokat.

Radics szerint a végrehajtók háromnegyede beállt a Schadl által diktált rendszerbe, fizettek, tisztességtelenül, olykor jogtalanul intézték a végrehajtásokat.