„Köszönjük,
A lényeg

Rekordáron vett gázt az oroszoktól októberben a kormány

3/01/2023 07:36

| Szerző: Klubrádió

Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót, tehát hozzávetőleg 1 millió forintot fizethetett az orosz gázért októberben – derült ki a KSH külkereskedelmi adatbázisából. Márpedig ez az összeg a holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjét is további mintegy 8 százalékkal meghaladja – hívja fel a figyelmet a Népszava.

A lap szerint ez soha nem látott árszint. Ráadásul hatalmas mennyiségű, 481 millió köbméterért fizettünk ennyit Oroszországnak, így az egyetlen havi „csekk” 1,2 milliárd euróra rúgott – írta a lap.

 
Gázvezeték.
Forrás: Flickr.com.
 

Az oroszoknak fizetett ezer forintos köbméterenkénti földgázár hússzorosa a rezsicsökkentett tarifának, ráadásul „lakossági piaci árat”, vagyis az átlagfogyasztás feletti tarifát is bőven meghaladja

– teszik hozzá.

Nem véletlen tehát, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben e hiány pótlására, kormány-szóhasználattal élve a „rezsicsökkentés fenntartására” szolgáló „rezsivédelmi alap” tervezett keretét 670 milliárdról 2610 milliárdra növelte. A „rezsicsökkentést” tehát a Fidesz-KDNP az adófizetők pénzén tartja fenn – jegyzi meg a Népszava.