„Klubrádió
A lényeg

Májusig nem emelik a lakossági gáz és a villany árát

30/12/2022 11:13

| Szerző: Klubrádió

Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.  

Mint írták, a lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik. Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Energiaválság Moldovában
MTI/EPA/Dumitru Doru
 

A lakossági fogyasztók számára  a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, azok szeptember végéig nem változnak. A földgáz alapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek – közölték.

A magyarok négyötöde (78 százalék) nem érezte azt, hogy „nagy mértékben” nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette friss felmérésének egyik legfontosabb megállapítását csütörtökön a kormányközeli Nézőpont Intézet.