„Klubrádió
A lényeg

A háztartások 60 százalékának nőtt a rezsije

29/12/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió

Míg a családi házakban élők kétharmada szerint emelkedett a rezsijük, a társasházi lakások lakóinak alig fele nyilatkozott ugyanígy.

A GKI és a Masterplast közös felmérést végzett, amely alapján kiderül, hogy egy átlagos háztartásnak 12 ezer forinttal kell többet fizetnie az energiáért.

A rezsicsökkentési szabályok módosítása (a rezsicsökkentés csökkentése) kisebb-nagyobb összeggel, de növelte rezsiszámlát a hazai háztartások 60 százalékának – derül ki GKI és a Masterplast közös reprezentatív felméréséből, amit a változás után bő négy hónappal, december 1. és 8. között készítettek – írja a hvg.hu.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek közel harmadát nem érintették anyagilag a változások, 8 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Az eredmények több szempont alapján is változóak, a lakóingatlan jellege szerint például jelentős különbségek mutatkoztak: míg a családi házakban élők kétharmada szerint emelkedett a rezsijük, a társasházi lakások lakóinak alig fele nyilatkozott ugyanígy.

A településtípusok alapján is jelentősek a különbségek, minél kisebb a település, annál többen tapasztalták a költségek növekedését:

  • Budapesten átlagosan, 53,
  • a megyei jogú városokban 55,
  • az egyéb városokban 60,
  • míg a községekben élők 68 százaléka számolt be erről.

Karácsony előtt két nappal szerda éjszaka hirdette ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 2023. január 1-jétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára.