„Klubrádió
A lényeg

Orbánék kirúgták augusztus 20. miatt, Európában meteorológiai vezető lett a volt OMSZ-elnök

28/03/2023 18:21

| Szerző: Klubrádió

A közelmúltban kinevezték a politikai okokból az OMSZ-től menesztett Radics Kornéliát a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization) Európai Regionális Irodájának igazgatójává.

A Regionális Iroda egyébként a WMO hosszú távú céljainak és stratégiai céljainak elérését biztosító regionális üzleti tevékenység kiemelt segítője.

Mint ismert, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét tavaly augusztusban küldték el, miután az OMSZ előrejelzése alapján az Operatív Törzs lefújta az augusztus 20-i tűzijátékot. A vihar azonban elmaradt, majd a kormány propagandamédiája egymás után írt vádló hangú cikkeket, amelyben lényegében az OMSZ-t tette felelőssé az ünnepi attrakció elmaradásáért.  A szolgálat erre vasárnap azt válaszolta, a szombat estére a délelőttig rendelkezésre álló eredmények és forgatókönyvek közül „a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is”.

Az augusztus 23-i kormányinfón Gulyás Gergely közölte: a kormány egyetért Palkovics László akkori ipari és technológiai miniszter döntésével az OMSZ-vezetők menesztéséről. Erre Gulyás szerint a tűzijáték-ügy nélkül is sor került volna. Bár látványos volt az augusztus 20-i időjárással kapcsolatos tévedés – mondta –, itt hosszú távú elégedetlenségről volt szó, a kompetenciák fejlesztése terén.

"Az OMSZ egy állami szerv és úgy gondoltam, nem velük akarok együtt dolgozni" – közölte újabb három nap elteltével Palkovics, és kiemelte a sajtónak, hogy ő mint munkáltató járt el, amikor elbocsátotta a meteorológiai szolgálat vezetőit.

(Kiemelt kép: zivatarfelhők a főváros fölött augusztus 20-án, fotó: MTI)