„Klubrádió
A lényeg

Orbán nevének említése nélkül, de élesen elítélte a fajkeveredős szöveget a Magyar Tudományos Akadémia

4/08/2022 18:43

| Szerző: Klubrádió

Az MTA vezetése kiemelte, a ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak, az emberi rasszok egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű a másiknál, keveredésük pedig egyidejű az emberiség történelmével, és „e folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal.”

Bár Orbán Viktor neve és a tusnádfürdői beszéd konkrét említése nélkül, szinte biztosan arra reflektálva fogadott el egyértelmű állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége: a miniszterelnök a „kevert fajúság” elutasításáról beszélt, amire az Akadémia csütörtökön úgy reagált: „A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint.”

Azzal folytatták: az emberi rasszok egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű a másiknál, keveredésük pedig egyidejű az emberiség történelmével, és „e folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal.”

Arra is reagáltak indirekt módon, hogy Orbán később azzal védekezett: kultúrákra, és nem fajokra gondolt (noha nem ezt mondta). Az MTA elnöksége azt írja: „egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek.”

Az Akadémia hozzáfűzte: a kulturális keveredés gyarapodás, de feszültség forrása is lehet, ezért a politika és a társadalom dolga, hogy az önazonosság és a sokszínűség megtartása mellett, az ellentéteket elkerülve segítsék a nemzeteket és az emberiséget. Mint írják: „olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.”

A közlemény az állásfoglalás mellett Szent István Imre herceghez intézett intelmeiből idézi az alábbi sorokat:

Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek,
úgy különb-különb nyelvet és szokást,
különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal,
s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli...

„Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak... Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni...” – így fogalmazott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében július 23-án. 

A Magyar Tudományos Akadémia több rendes, levelező, külső és tiszteleti tagja petícióban tiltakozott a magyar miniszterelnök beszéde miatt. Egyikük, Lovász László Abel-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Klubrádiónak azt mondta: a tusnádfürdői Orbán-beszédben megjelenő gondolat, hogy a más kultúrájú, más származású emberek ide ne jöjjenek be, nemcsak a legrosszabb időket idézi, hanem az ország számára is káros, mert szellemi és kulturális gazdagodási lehetőséget zár ki.