„Klubrádió
A lényeg

Népszámlálás: eltűnt 400 ezer magyar

29/11/2022 07:08

Hétfő este az önkormányzati hivatalok zárásakor véget ért a 2022-es népszámlálás Magyarországon. A Népszava szerint a Központi Statisztikai Hivatalhoz "nagy jóindulattal is legfeljebb 9,3 millió állampolgárról érkezhetett adat, miközben a lakosságszám 9,68 millió".

A különbség a lap szerint nem arra vezethető vissza, hogy sokan nem töltötték ki az íveket, hanem hogy ennyien már nem élnek itthon, és lakcímmel sem rendelkeznek.

A lap felhánytorgatja, hogy Magyarországon ma egy intézmény bátran kiállhat olyan informatikai problémákkal is, mint a mostani népszámlálásnál, amelynek online rendszere az első napokban és az utolsó napon is összeomlott, mert úgysincs következménye az ilyennek. A lakossági visszajelzésekből az is kiderült, túl hosszú volt a kérődív, sokszor feleslegesen kellett válaszolni, ahelyett, hogy átugorhatóak lettek volna például az egyéves gyermekek nyelvtudására vonatkozó kérdések, ez pedig sokakat türelmetlenné tett. Illetve sokan nem válaszoltak a név szerinti kérdésekre, mert az elmúlt 12 év bizalmatlanná tette az embereket.

Ezzel kapcsolatban Mellár Tamás, egykori KSH-főnök adott korábban interjút a Klubrádiónak:

2022. október 17. Esti gyors - részlet 2022.10.17. Mellár Tamás
07:02
00:00
 

A hivatalos adatok szerint "a kérdőív online kitöltési szakaszában összesen bő hétmillióan küldték be a kitöltött dokumentumot, a számlálóbiztosok további több mint kétmillió kérdőívet rögzítettek a központi rendszerben, az utolsó egyhetes periódusban pedig, a pótösszeíráson néhány tízezren kereshették fel a települések jegyzőit".

Az előző népszámlálás adataiból tovább számolva a KSH még idén januárban is azt közölte, hogy a magyar népesség létszáma 9689010 fő. Ehhez képest legfeljebb 9,3 millió állampolgárról érkezhetett adat. Több számlálóbiztos szerint a szülők bediktálták külföldön dolgozó gyermekeik adatait, vagyis a tényleges hiány minden valószínűség szerint ennél is nagyobb.