„Köszönjük
A lényeg

Kivándorlás: 170 ezer magyar kért tartózkodási engedélyt Angliában

2/11/2022 17:06

| Szerző: Klubrádió

3,6 millió EU-állampolgár él Angliában és Walesben, közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS). A magyarok közül meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért 170 ezren kértek a brexit után – írta az MTI. 

A tavalyi népszámlálás adatai szerint a 3,6 milliós szám tíz évvel korábban még 1,1 millióval kevesebb volt.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Azok az uniós állampolgárok, akik a brexit után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért (EU Settled Status) kell folyamodniuk. A magyarok közül a brit belügyminisztérium adatai szerint ezt eddig 170 ezren tették meg.

A kérelmezés határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt, de a brit kormány továbbra is befogadja a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket – tették hozzá.

A brit statisztikai hivatal szerint Angliában és Walesben a tavalyi népszámlálás idején 59,6 millióan éltek. Közülük 49,6 millióan (83,2 százalék) születtek az Egyesült Királyságban, vagyis a külföldi születésű állandó lakosok száma 10 millió (16,8 százalék) volt 2021-ben.

A külföldi születésű állandó lakosok közül az indiaiak vannak a legtöbben: 920 ezren, a második helyen a lengyelek állnak 743 ezres létszámmal.

(forrás: MTI)