„Klubrádió
Esti gyors

Mellár Tamás: Aggályos a név kérdése a népszámlálásban

17/10/2022 20:49

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Kubatov-listák miatt sok választó elvesztette a bizalmát a Fidesz-kormányzatban. Ez lehet az egyik oka, hogy sokan nem szívesen adják meg a nevüket a népszámlálásban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jobban tette volna az emberek megnyerése érdekében, hogyha nem vett volna föl név szerinti adatokat – véli Mellár Tamás, a KSH volt elnöke, országgyűlési képviselő.

2022. október 17. Esti gyors - részlet 2022.10.17. Mellár Tamás
07:02
00:00

A népszámlálás első napjához hasonlóan, múlt vasárnap ismét összeomlott az elektronikus kitöltést lehetővé tevő számítógépes rendszer. Mellár Tamás szerint ez várható volt az elején is, és láthatólag nem készült fel egyik leállásra se a Statisztikai Hivatal, ezért aztán csak késve kapkodott, mindkét esetben. Hozzátette, menet közben is érdemes lett volna többször is figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy mikor mennyi idő van még hátra a kitöltésre, annak érdekében, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet.

Mellár szerint önmagában hibás volt, hogy csak két hetet adtak a népszámlálás online kitöltésére. Korszerűbb, egyszerűbb és sokkal inkább költséghatékony megoldási módszer az elektronikus kitöltés, mit a papír alapú – mondta. Célravezetőbb lett volna, hogyha legalább három vagy négy hétig van lehetősége az embereknek a kitöltésre. A hosszabbítás valamelyest próbálja orvosolni, hogy csak körülbelül a lakosság 50 százaléka töltötte ki a kérdőívet – tette hozzá Mellár.

Az egyik legeslegaggályosabb kérdés a népszámlálásban az, hogy a kitöltőnek fel kell-e tüntetnie a nevét. Semmi nem indokolja a név feltüntetését, hiszen a népszámlálásban lakcím szerinti nyilvántartás van, ami egyébként a régebbieknél is így működött. Mellár felidézte mikor 2001-ben még ő volt a Statisztikai Hivatal elnöke. Azt mondta, akkor nem vettek föl egyáltalán neveket, ami a legerőteljesebb biztosíték volt arra, hogy ezekkel az adatokkal ne lehessen visszaélni. Hozzátette, sajnos, a magyar történelemben volt rá negatív példa, hogy visszaélés történt ilyen adatokkal. Sok embert eltántoríthatott a kitöltéstől, hogy a Statisztikai Hivatal ragaszkodott a nevek, sőt konkrét munkahelyek felvételéhez, bár ezekre nem kötelező válaszolni – tette hozzá Mellár. Ugyanakkor emiatt olyan a társadalompolitika szempontjából fontos kérdések, mint az egészségügyi állapot, a vallási és nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó kérdések megválaszolatlanul maradnak. Egyrészt, mert a nevet meg kell adni, másrészt pedig az elmúlt tizenkét esztendő a Kubatov-listák működtetése sok mindent elárul arról, hogy milyen kormányzattal állunk szemben – mondta Mellár. Hozzátette, a hivatal jobban tette volna az emberek megnyerése érdekében, hogyha nem vett volna föl név szerinti adatokat, másrészt pedig, hogyha erőteljesebben kitolta volna a határidőt az online kitöltésnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Mellár Tamással
2022. október 17., hétfő 18:16
Riporter: Dési János