„Klubrádió
A lényeg

Nem tévedés: egy fideszes kikelt az oroszok ellen az Európai Parlamentben

16/02/2023 13:11

| Szerző: Klubrádió

„Egy éve tart Oroszország agressziója, jogtalan háborúja Ukrajna ellen, amit határozottan elítélünk, minden fórumon kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe, és az Ukrajna, a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében!” – ezt egy fideszes képviselő, jelesül Bocskor Andrea mondta az Európai Parlamentben.

Elmondta azt is, hogy  „a háború óriási áldozatokat követelt, családokat szakított szét, fiatalok jövőjét és álmait törte ketté nemzetiségtől, anyanyelvtől függetlenül, hisz az Ukrajnában élő magyarok, románok, és más nemzetiségek egyaránt elszenvedői az orosz agressziónak, és vállvetve harcolnak”

Majd hozzátette: „támogatjuk Ukrajna uniós tagjelöltségét. A háború nehézségei ellenére Ukrajna folytatja európai uniós integrációját. Bízom benne, hogy a csatlakozási feltételek teljesítése során az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvi és oktatási jogait is garantálják a koppenhágai kritériumokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban. A múlt decemberben elfogadott, kisebbségekről szóló ukrán törvény ugyanis jelen formájában nem felel meg a jogegyenlőség elvének, ezért azt módosítani szükséges, erre az Uniónak fokozottan figyelnie kell!”

Hogy mi lehet a fideszestől igencsak szokatlan megnyilatkozás oka? Bocskor Andrea kárpátaljai származású magyar. Azért került fel a Fidesz EP-listájára, mert a kormánypárt azt úgy állította össze, hogy a nem EU-tagországokban élő magyar kisebbségeknek is legyen egy-egy képviselőjük – írta a 444.