„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bauer Orbán brüsszeli mutatványáról: Aki ezen csodálkozik, az még mindig nem tudja, kivel állunk szemben

10/02/2023 16:53

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor csütörtöki szereplése Brüsszelben szervesen következik a politikájából, viselkedéséből, hatalomgyakorlásából, amit az 1993-es fordulata óta tapasztalunk – mondta a közgazdász a Megbeszéljükben. 

2023. február 10. Megbeszéljük - részlet - Bauer Tamás, 2023. 02. 10.
13:30
00:00
Orbán jól tette, hogy így viselkedett – írta Bauer Tamás a Facebookon arról ahogy Orbán Brüsszelben, Zelenszkij elnök látogatásakor működött, és Bauer ezzel erősen meglepte például Bolgár Györgyöt is. A Megbeszéljük műsorvezetője felhívta hát a közgazdászt, magyarázná meg, mire gondolt.

Orbánnak ez a viselkedése összehangban volt mindazzal,  amit évek óta csinál – kezdte indoklását a közgazdász. Itt van ez az ember, körülvéve azokkal, akiket az ellenségének tekint hosszú-hosszú ideje. Mindenki Ukrajna oldalán áll az orosz-ukrán konfliktusban, ő azonban köztudottan az oroszokén. Már tavaly nyáron, Tusnádfürdőn elmondta, hogy az amerikaiak a felelősek ezért a háborúért. Legutóbb a szélsőjobboldali újságírókkal folytatott sajtóbeszélgetésen is azt mondta, hogy a Nyugat a vesztes oldalon áll és ezt a háborút Oroszországnak muszáj megnyerni.

Orbán, Zelenszkij, Brüsszelben

És ezek nem csak prognózisok. Gondoljuk csak el, milyen lenne Orbán helyzete az európai politikában, ha Oroszország elvesztené a háborút, és a Nyugat támogatásával Ukrajna meg tudná védeni a maga határait. Ez azt jelentené, hogy Orbánnak az a tézise, hogy a Nyugat hanyatlik és a Kelet felemelkedik, látványosan megdőlne. Ha fordítva történne, az viszont megerősítené őt.

Ennek tudatában van, ennek megfelelően beszél és cselekszik, ezért közölte mindjárt az elején, hogy nem hajlandó Ukrajnát támogatni, főleg nem katonailag – és ezzel még meg is erősítette választási sikerét. Természetes, hogy idegenként áll a többi európai vezető között, és az is, hogy nem tapsol Zelenszkijnek. Nem várható el tőle. "Azt gondolom, hogy aki ezen a viselkedésen csodálkozott, az még mindig nem tudja, hogy kivel állunk szemben" – összegzett Bauer.

EU-csúcs Brüsszelben
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
 

Orbán tegnapi szereplése Brüsszelben – amelyet ellenségnek tekint – tehát szervesen következik a politikájából, viselkedéséből,  hatalomgyakorlásából, amit az 1993-es fordulata óta tapasztalunk. Tudatában volt annak, hogy a magyar tévénézők látják, hogy mit csinál Brüsszelben. A háború kezdete óta naponta próbálja bebeszélni nekik, hogy mi nem állunk Ukrajna mellett. Ezek után nem zavarhatja meg azt a szegény Fidesz-hívőt – akit egy éve győzköd, hogy az összes bajunkért az amerikaiak meg a brüsszeli bürokraták a felelősök – azzal, hogy megtapsolja az ellenségét, tette hozzá Bauer Tamás.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2023. február 10., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György