„Klubrádió
A lényeg

Momentum-kampánynyitó: Donáth Anna bírálta Magyar Pétert, de érdemeiről is beszélt

19/04/2024 14:53

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna, a Momentum elnöke a párt kampányindító rendezvényén azt mondta: a kormány elvesztette a kontrollt és kiderült, mennyit ér a családokról szóló politikájuk: semmit. Szerinte Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta az embereket az apátiából. Ugyanakkor bírálta is Magyart például az "Oroszországgal szemben túlságosan megengedő állításai", illetve az EU-s politikát a Fideszhez hasonlóan látó megjegyzései miatt.

Donáth Anna, a párt elnöke és EP-listavezetője szerint erőt kell mutatniuk a következő hetekben. Azt mondta: mindenki érzi, hogy ez most valami más, a rendszer megrendült, a társadalom pedig megmozdult. Donáth szerint a kormány elvesztette a kontrollt és kiderült, hogy mennyit ér az a családokról szóló politika, amit felépítettek: semmit. Utalt Magyar Péter hangfelvételére is, amelyből kiderült, hogy a maffiakormány nem túlzás, hanem létezik. „Mondjuk ki, ez a NER őszödi pillanata.”

Szerinte Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta az embereket az apátiából. Donáth azt mondta, a „repedések” már rég ott voltak a rendszeren, ezeknek pedig egy részét a Momentum okozta. Büszke például Hadházy Ákos és Tompos Márton munkájára, akik a „hatalom romlottságának bizonyítékait tárják fel”. Kiemelte, hogy a kegyelmi botrányt sem hagyták annyiban: ők szervezték az első tüntetéseket, ők követeltek további információkat. Ezek szerinte mind szikrák voltak.

Hozzátette, „míg a DK-t már jól ismerjük, Magyar mozgalmáról még keveset tudunk”. Néhány más kérdésben bírálta Magyart, például az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban tett kijelentései, „Oroszországgal szemben túlságosan megengedő állításai”, illetve az EU-s politikát a Fideszhez hasonlóan látó megjegyzései miatt. Óvott továbbá a „hamis reményekkel házalóktól”, például attól, aki előrehozott választásokat emleget, vagy magánrepülőn menekülő Rogán Antalt vizionál.

Donáth szerint időközben az is egyértelművé vált, hogy ha valaki összefog valakivel, az önmagában nem politikai cselekvés, pláne – tette hozzá az MSZP-re és a DK-ra utalva –, ha azok fognak össze, akik tizenöt éve elváltak. „Mi nem megállítani, nem elfoglalni akarjuk Brüsszelt, hanem együttműködni vele, békében” – magyarázta a különbséget Donáth a Fidesz és a Momentum Európa-víziója között. Kitért arra, hogy az ellenzéki térfélen eközben van olyan párt, amelyik „kiegyezett a rendszerrel”, más pedig csak az összefogásról képes beszélni, „bármit is jelentsen az mostanság”.

Cseh Katalin EP-képviselő a Momentum elmúlt öt évben elért legnagyobb brüsszeli eredményének azt nevezte, hogy növelni tudták a közvetlenül Magyarországra érkező európai uniós támogatások összegét, amelyek elköltésébe a kormány nem tud beleszólni, „így nem is tudják ellopni”. Az önkormányzatokhoz is jut ezekből az összegekből, miközben Orbánék ki akarják véreztetni a helyhatóságokat.

Soproni Tamás a rendezvényen arról beszélt, hogy a Momentumban komoly felkészülés zajlott az elmúlt időszakban a következő 5 év önkormányzati munkájára. 330 képviselőjelölttel és 28 polgármesterjelölttel vágnak neki a kampánynak összesen 90 településen. Elmondta azt is, hogy mi az a 4 szempont, aminek betartására egy momentumos városvezetés garanciát vállal: a szabadság, az egészség, a biztonság és a fejlődés.

(forrás: telex, hvg.hu)