„Köszönjük,
A lényeg

Milliárdos lélegeztetőgép-biznisz után örökre eltűnik az egyik nagy nyertes

21/12/2022 07:46

A homályos, korrupcióval átitatott és az adófizetőknek súlyos veszteséget hozó, és a részleteket azóta titkoló állam lélegeztetőgép-beszerzéseinek egyik nagy nyertese szépen csendben megszűnt.

 
Orbán Viktor és a biznisz
 
Maszkok, tesztek, lélegeztetőgépek érkeztek Kínából // Orbán Viktor Facebook-oldala, 2020.03.24.
Facebook
 

 

A szintén nagy nyertesnek tekinthető, sötét múlttal rendelkező maláj "üzletember" ellen nyomozás indult, Magyarországon viszont szabad utat kaptak a "beszerzők", az Mfor.hu szerint ugyanis a "16 ezer - olykor vitatott kapacitású és hasznú - berendezést" beszerző, "a legnagyobbat szakító partnercég mögül teljes egészében eltűntek a bizniszen sokat nyerő tulajdonosok".

A "tisztán magyar tulajdonú cég", a Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól, írja a lap, amely a cég előéletéről azt is leírta, hogy működtette az egyiptomi kereskedőházat és közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.

A Fourcardinal életében nagy fordulat állt be 2020 áprilisában: aznap két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehozta az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t, és azonnal "bevásárolta" magát kisebbségi tulajdonosként a kft-be, ami még ugyanazen a napon aláírta a lélegeztetőgépekről szóló szerződést a külüggyel, de "a fantasztikus biznisz" furcsa csavarja révén a profit csaknem teljes összege az akkor még csak bejegyzés alatt álló részvénytársaságé lett.

A kft 2020-as és 2021-es éves beszámolójában "megugró bevételek és a bőséges profit" szerepel, aminek 7/8-ada a zrt.-hez került, ez a 15 milliárd forintot is meghaladhatta.

Azóta a kft.-t végelszámolták, a szerződés napján létrehozott Silk Road Fund Zrt. pedig új tulajdonoshoz került, aki csak alig pár napig élvezhette a céget, ugyanis decemberben végelszámoltatta a céget. A felszámoló ugyanaz, aki a kft.-t is felszámolta. Az Mfor szerint "hónapok kérdése tehát, hogy a kormány lélegeztetőgép-beszerzésének legnagyobb hazai nyertes cégei örökre eltűnjenek a felszínről. A Silk Road Fund Zrt. alig több mint két és fél évet élt, ami alatt többmilliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok".