„Klubrádió
A lényeg

Az Emmi nem adná ki a lélegeztetőgépekre vonatkozó adatokat

24/04/2022 19:52

Első fokon pert nyert a Transparency International Magyarország az Emmi ellen. A Fővárosi Bíróság döntése szerint ki kell adni - a kért formában és bontásban - a járvány alatt vásárolt lélegeztetőgépekre vonatkozó adatat. Az Emmi nem fogadja el a döntést és fellebbez.

Pénteki hír, hogy a pert megnyerte a civil szervezet a pert, melyet az Emmi ellen indított. Azt szerették volna megtudni, mi történt azokkal a lélegeztetőgépekkel, melyekből több mint 17 ezret vásárolt – meglehetősen furcsa körülmények között és túlárazottan – a magyar állam.

Azt szerették volna megtudni, hány lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie a minisztériumnak, mennyiért és milyen formában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétvégén úgy reagált, hogy az adatokat nem tudják megadni, mert ők maguk sem ismerik, nincsen náluk ilyen adat, és nem is kötelességük ilyen adatbázist készíteniük - ezért fellebbeznek. Ami azért érdekes, mert egy kormányhatározat alapján nekik kellett volna összeírniuk a gépeket.

Amennyiben a minisztériumnak nincs ilyen listája, akkor vagy nem végezték el a rájuk rótt feladatot, vagy végrehajtják azt, de nem könyvelik azt – reagált erre a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós. Egyik érv sem fogadható el szerinte, ezek az adatok igenis léteznek, és ha nem akarja kiadni a minisztérium, abból arra lehet következtetni, hogy egyetlen darabot sem sikerült eladni, ezért a titkolózás.