„Klubrádió
A lényeg

Eljárást indított a Miniszterelnökség egy lélegeztetőgép-beszerző ellen

29/09/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

Egy 300 millió forintos uniós támogatást fognak vizsgálni az OTT-ONE Nyrt.-nél.

A Miniszterelnökség "szabálytalansági eljárást" indított a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője, az OTT-ONE Nyrt. ellen – közölte még kedden a Budapesti Értéktőzsde. Az eljárást azért indítják, mert a tárca szerint nem valósult meg egy ginopos pályázat. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról posztolt csütörtökön, hogy egy 300 milliós, speciális gép beszerzésére kapott uniós támogatást a cég.

A koronavírusjárvány kitörése után az OTT-ONE-tól az állam nagy tételben vásárolt akkor hiánycikknek számító maszkokat és lélegeztetőgépeket. A cég bevétele abban az évben megközelítette a 12 milliárd forintot. Azonban a cégnél egymást követték az ügyek: az OTT-ONE egy felügyelőbizottsági tagja tulajdonosa annak a cégnek, amely több mint 6 milliárd forintért üzembe helyezhette a kínai lélegeztetőgépeket. A cég elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy a sajtóból értesült az összeférhetetlenségből, és visszahívják a szóban forgó felügyelőbizottsági tagot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bennfentes kereskedés miatt 2020 őszén 5 millió forintra bírságolta a vállalatot, valamint egy részvényesét 10 millióra, 2021 áprilisában pedig felfüggesztette a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, ami a BÉT honlapja szerint jelenleg is ebben a státuszban van. Idén januárban szintén büntetést szabott ki az MNB a cégre, tiltott piaci manipuláció, valamint a rendkívüli tájékoztatottsági kötelezettség szabályának megsértése és a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételének elmaradása miatt 111 millió forintra.

A jegybank indoklása szerint az OTT-ONE hiányosan, lényegi információkat elhallgatva tette közzé azt az információt, hogy a könyvvizsgálója rendkívüli felmondással visszaadta a megbízását. Azért is bírságolt az MNB, hogy sem a 2020-as, sem a 2021. első félévi beszámolót nem tették közzé.

(Forrás: hvg.hu)