„Köszönjük,
A lényeg

Rajtaütöttek a magyar lélegeztetőgépekkel üzletelő maláj milliárdos központján

30/11/2021 12:04

| Szerző: Klubrádió

Razziát tartottak a maláj hatóságok a Magyarországnak nagy tételben lélegeztetőgépeket eladó Vinod Sekhar üzletember malajziai irodáiban. Helyi sajtóértesülés szerint a hatóságok pénzmosás és adóelkerülés gyanújával nyomozhatnak. 

Kiemelt ellenőrzést tartott több nyomozó iroda is Malajziában Vinod Sekhar üzletember egyik cége, a Petra Group központjában, az ázsiai ország a fővárosához tartozó Bangsarban. 

A rajtaütésszerű akciót pénzmosás és adóelkerülés gyanúja miatt tartották. A házkutatás még két hete történt, dokumentumokat és különböző eszközöket foglaltak le. A rajtaütéskor a maláj milliárdos külföldön tartózkodott. A razziáról a Malaysia Now című lap számolt be, amit több hazai portál is szemlézett, így a 24.hu is.

 

Vinod Sekhar az a vállalkozó, akinek egyik vállalkozásán keresztül az Orbán-kormány a koronavírus-járvány alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt meg 6258 kínai lélegeztetőgépet, a szállítmány a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technolgies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra. 

A tavaly tavaszi üzletben megszabott ár kiugróan magasnak számít, a lélegeztetőgépeket átlagosan 89 500 dollárért vette meg Magyarország a cégtől. Vinod Sekhar nem sokkal az egyezség után, tavaly májusban luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt is vett magának.

Magyarországon a járvány alatt megvásárolt összesen 16 ezer lélegeztetőgép nagy részét raktárakban őrzik, illetve a külügyminisztérium árulja és elajándékozni is elkezdte a fölösleget.

Az üggyel többször foglalkozott a Momentum politikusa, Tompos Márton, aki hiába fordult adatkéréssel a kormányzathoz, sem a Miniszterelnökség, sem az Emmi, sem a külügy nem adott ki információt Vinod Sekhar legfelsőbb szintű kapcsolatairól. Tompos a maláj újság hírére reagálva a Facebookon azt írta, a maláj adóhatóságnál, amely a sajtóhír szerint részt vett a razziában, ő is feljelentést tett adóelkerülés miatt. 

"Jó látni, hogy bár a magyar hatóságok postafordultával utasították el a beadványomat, a maláj intézmények ennél alaposabbak. Reméljük a harmadik feljelentésem Szingapúrban - ahonnan a maláj szélhámos cége számlázott és ahová a magyar külügy utalt – hasonlóan sikeres lesz!" – írta Tompos Márton.