„Klubrádió
A lényeg

Mihajlov néven KGB-ügynök volt Kirill pátriárka, Orbán kedvenc védence

6/02/2023 09:18

| Szerző: Klubrádió

A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill pátriárka az 1970-es években, amikor Svájcban élt – derült ki a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott archívumaiban.

A dokumentumokról beszámoló Sonntagszeitung szerint az iratokból kiderült, hogy a „Kirill őexcellenciája” (akinek javaslatára Semjén Zsolt nemrég orosz kitüntetést kapot) néven említett pátriárka a „KGB-hez tartozik”. Kirill az 1970-es években a moszkvai patriarkátust képviselte az Egyházak Világtanácsának (WCC) genfi székhelyén, és a svájci rendőrség szerint Mihajlov fedőnéven az volt a feladata, hogy befolyásolja a szervezetet.

Húsvét Oroszországban
 
Kirill pátriárka és Putyin. Fotó: 
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 

A tanácsba a hatóság szerint a hetvenes és a nyolcvanas években a KGB több embere is beszivárgott, a szovjet hírszerzés célja pedig az volt, hogy csitítsák a Szovjetunióban tapasztalható vallásüldözés miatt külföldi bírálatokat, a szervezet kritikáit pedig az Egyesült Államok és szövetségesei felé fordítsák.

Kirill pátriárkát tavaly tavasszal, már hónapokkal az orosz-ukrán háború kirobbanása után szerette volna szankciós listájára felvenni az Európai Uniós is, ezt viszont pont a magyar kormány gáncsolta el. (A hvg.hu nyomán)