„Klubrádió
A lényeg

Mészáros Lőrinc gyerekei újítják fel az MTA-t és a József Attila Színházat

5/07/2023 16:10

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége nyerte az MTA-székház felújításának első ütemére kiírt tendert,

bruttó 8,85 milliárd forintért.

A 160 éves épületet ütemekre bontva tervezik felújítani. Az első ütem már idén nyáron kezdődik, és várhatóan jövő őszig tart. A Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. újítja fel a tetőt, restaurálja az épület homlokzatát, új belsőépítészeti koncepció alapján felújítják a Dísztermet - teljes gépészezi cserével, új világítással és audiovizális rendszerrel - és az akadémiai Képtárat, ami 2017 óta zárva van. Visszakerülnek a szfinxek és az épület mellé a kandeláberek is.

A Mészáros-gyerekek újítják fel a József Attila Színházat is. Az 5526 négyzetméteres angyalföldi színház négy emeletére egy ötödiket építenek, valamint 2 felvonót is beszerelnek.

 
A József Attila Sznáz bejárata
wikipedia
 

A felújításra eredetileg 7,3 milliárd forintot szántak, de a nyertes végül 5 milliárd forintért (áfa nélkül) végzi el a feladatot. A három pályázó közül a Fejér-B.Á.L. és az Építő- és épületkarbantartó Zrt. közös ajánlata volt a legmagasabb összegű, mégis ők nyertek.

A színház igazgatója Nemcsák Károly színész, aki tavaly még a választási kampányba is beszállt, mégpedig Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára mellett. (A 444 és az Mfor nyomán)