„Klubrádió
A lényeg

Menczer: Az akkumulátorgyár-építés olyan, mint az udvarlás: munkát kell bele tenni

27/03/2023 18:29

| Szerző: Klubrádió

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára érthetőnek nevezte, hogy az akkugyárakkal kapcsolatban "az embereknek vannak jogos kérdései, félelmei", ezek képviseletét azonban szerinte nem szabad összekeverni a "politikai hisztériakeltéssel".

"Nemcsak Debrecenben, hanem az ország egyik városában sem szeretnék feláldozni az emberek a jövőjüket és az élhető környezetet a külföldi cégek profitéhsége érdekében, de a kormány az ezzel összefüggő vitát nem lefolytatni, hanem elfojtani igyekszik." Erre példa az is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az LMP országos népszavazási kezdeményezését – mondta Bakos Bernadett, a párt képviselője napirend előtt a parlamentben a hvg.hu beszámolója szerint.

Hozzátette: "Orbán Viktor, amikor néhány éve visszavonta az internetadó tervét, arra hivatkozott: nem vagyunk mi kommunisták, hogy a nép akarata ellenében kormányozzon, de valójában most éppen erre készül”.

Az ellenzéki politikus napirend előtti felszólalásában bejelentette: nemcsak a Kúrián támadják meg az NVB szerinte „nevetséges” döntését, hanem más tartalommal újabb népszavazási kérdést nyújtanak be, és ezt addig ismétlik, amíg csak szükséges.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára érthetőnek nevezte, hogy az akkugyárakkal kapcsolatban „az embereknek vannak jogos kérdései, félelmei”, ezek képviseletét azonban szerinte nem szabad összekeverni a „politikai hisztériakeltéssel”. Megjegyezte azt is, hogy vitázni, egyeztetni kell erről, magyarázni kell a dolgot, és ez nem könnyű. Szerinte "az akkumulátorgyár-építés olyan, mint az udvarlás: munkát kell bele tenni”.

Menczer „gazdaság- és iparpolitikai kérdésnek” nevezte az ügyet, és figyelmeztetett: az ellenzék mögötti politikai erők „egyszer gazdaságilag már tönkretették az országot”. Megismételte a kormány régóta hangoztatott érvét az akkugyárak mellett, mondván: a Magyarországon működő autógyáraknak szükségük van az elektromos autókhoz az akkumulátorokra és az azokat gyártó üzemekre.

Menczer Tamás mostanában erőseket mond, amikor Nagy Feró énekes a hétvégén egy "polgári kibeszélőnek" nevezett rendezvényen közölte, hogy ő bizony Fidesz-csicska, az államtitkár csatlakozott hozzá, mondván: ő is az.