„Klubrádió
A lényeg

Megmarad a Nyugati felüljáró, Lázár lefújta a pályaudvar fejlesztését

17/01/2023 14:12

| Szerző: Klubrádió

Felmondta a kormány Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata alapján a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést – derült ki a Magyar Közlönyből. Erre a projektre Magyarország már elnyert 1,1 milliárd forintot, de inkább visszafizetjük a pénzt – írja a Telex.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy milyen projektekkel indul neki a kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatának. A projektek közül nagy meglepetésre kivették – Lázár János javaslata alapján – a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére vonatkozó szerződést. Ez azért is meglepő, mert erre a projektre Magyarország már elnyert 1,1 milliárd forintot, így inkább visszafizetik a pénzt, minthogy a Fürjes Balázs idején elkezdett tervezést folytassák, ismerteti a Telex.

Felidézték: Nincs egy éve, hogy Fürjes Balázs, akkor még Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. A tervek szerint háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugatit, amit a későbbiekben vasúti alagút köt majd össze a Déli pályaudvarral – hangzott el akkor. Egyébként legalább 12 évig tartó építkezéssel számoltak.

Pár hónappal később, már új felállásban Vitézy Dávid az akkori Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkáraként azt írta közösségi oldalán: a győztes terv előkészítési munkáinak megkezdésére a Nemzeti Közlekedési Központ az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elosztott vasútfejlesztési források terhére 2,8 millió eurót, azaz kb. 1,1 milliárd forint forrást nyert el.

A mostani hivatalos indoklás szerint „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt fújták le a tervezést, és lehet visszafizetni a pénzt. Csakhogy a háború és a rezsivédelem már tavaly októberben is javában dúlt, ezért van, aki a projekt lefújása mögött inkább politikai csatározást lát – írják a cikkben.

(Kiemelt kép: Flickr.com)