„Klubrádió
A lényeg

Megint engedélyt kapott egy akkugyár Debrecenben

21/11/2023 13:10

| Szerző: Klubrádió

Megkapta a Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezés és mélyalapozás első ütemének építési munkáira – írja a Debreciner a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal erről szóló határozatára hivatkozva.

Az építési engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem (a rövidítés az úgynevezett „szén nanocső” technológiát takarja), egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik.

 
Akkugyár-ellenes tüntetés Budapesten. Forrás: Facebook
 

Az Eve Power beruházásáról Szijjártó Péter külügyminiszter májusban azt mondta: 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ 9. legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója. Az állam 14 milliárd forint támogatást ad a cégnek.

A tervek szerint 299 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a földfelszín alól, ebből közel 64 ezer köbméter a humusz. (A 444 nyomán)