„Támogassa
A lényeg

Tervezési szinten sem tartja be Magyarország a környezetvédelmi jogszabályokat

20/11/2023 09:27

| Szerző: Klubrádió

Nem zöld álláspont, jogszabályi előírás lett volna környezeti értékelést készíteni – mondta el Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.

Ahogy más nagyobb civil szervezetek, úgy a WWF sem kommunikálta azt, hogy ne jöjjön hazánkba semmilyen akkumulátorgyár, arra viszont figyelmeztettek, meg kell vizsgálni, hogy Magyarország természeti erőforrásai mekkora gyártókapacitást képesek elviselni – mondta el az Economx nevű lapnak Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.

Dedák elmondta, két olyan akkumulátoriparral foglalkozó parlamenti fenntartható fejlődés bizottsági ülésen vett részt, amelyen a kormányzat egyáltalán nem képviseltette magát. De annak sem lett komolyabb következménye, hogy több mint száz szervezet és több mint tízezer ember csatlakozott ahhoz a miniszterelnöknek címzett levélhez, amelyben a szükséges intézményi struktúra kiépítését sürgették. A szakértő hangsúlyozta azt is, ahogy más nagyobb civil szervezetek, úgy a WWF sem kommunikálta azt, hogy ne jöjjön hazánkba semmilyen akkumulátorgyár, arra viszont figyelmeztettek, meg kell vizsgálni, hogy Magyarország természeti erőforrásai mekkora gyártókapacitást képesek elviselni, illetve hogyan lehetne hasznosítani és kármentesíteni a jelenleg is meglévő barna mezős területeket az egyre fojtogatóbb termőföldínség idején. Ha Magyarország komolyan gondolja azt a stratégiát, hogy Európa legiparosodottabb országa lesz, akkor ezekre a kérdések válaszolni kell, különben még ennél is nagyobb problémákba ütközünk – magyarázta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jogszabályi előírás lett volna környezeti értékelést készíteni, tehát ez nem egy zöld álláspont,

"Így amikor azt mondjuk, hogy Magyarország minden környezetvédelmi jogszabályt teljesít, ez már a tervezési szinten sem igaz" – fogalmazott Dedák.