„Támogassa
Reggeli gyors

Csillag István: Orbánnak már nincs vesztenivalója, ezért mehettek neki a német cégeknek

4/04/2023 16:45

| Szerző: Klubrádió

Több kormányrendelettel nehezítették meg két német építőipari cég magyar leányvállalatának életét. Orbán Viktor nem számít arra, hogy ebben a ciklusban hozzájut az európai uniós forrásokhoz, így nincs ami visszatartsa a kiszemelt cégek tulajdonosainak kiszorításától – mondta Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere a Reggeli gyorsban.

2023. április 04. Reggeli gyors - részlet Csillag István 2023.04.04.
09:57
00:00
Két német cég a kormány útjában áll, a Der Spiegel egy CDU-s politikusra hivatkozva arról írt: maffiamódszerekkel próbálták megszerezni magyar érdekeltségeiket. A Heidelberg Materials és a Schwenk Zement építőipari szolgáltató cégek nagyjából egy éve levelet kaptak egy, a kormányhoz közel álló szereplőtől, aki tudtukra adta, szeretne részesedést magyar leányvállalatukban, a Duna-Dráva Cement Kft.-ben. Később egy sor kormányrendelettel tették nehezebbé a cég életét, odáig, hogy a vállalat szerint már minden eladott zsák cement veszteséget jelent.

Nem ismeretlenek ezek a módszerek, régi gyakorlat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök köre olyan cégeket próbál megszerezni, amelyek Magyarországon, magyar emberek vásárlásaiból szedik össze a bevételeiket, legyen szó kereskedő, energetikai szolgáltató, banki vagy médiacégekről – mondta Csillag István közgazdász, jogász, a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere a Reggeli gyorsban. Mivel 2010-ben egy jelentős adócsökkentéssel "óriási lukat ütöttek a költségvetésen", azt elsősorban a multikra kirótt különadókkal próbálták befoltozni. "A közönség tapsolt, mert antikapitalista – ideértve az ellenzéki pártokat is – nem vették észre, hogy az egész manőver célja, hogy kiszorítsák a tulajdonukból a külföldieket és átruházzák a haverokra" – mondta Csillag. 

Ezt közelebbről megismerhette mindenki a dohányboltok tulajdonviszonyainak átrendezésekor, ami ahhoz hasonlítható, "mint amikor annak idején a zsidókat szorították ki a boltjaikból vagy éppen a svábokat 1947-ben" – mondta a korábbi miniszter. 

Csillag szerint korábban az Orbán-rendszer világosan kettéválasztotta a külföldi cégeket. Az exportálókat, például az autógyártókat vagy az elektronikai cégeket nem háborgatják, mivel a magyar exporttevékenység 60 százaléka hozzájuk kötött, ha elmennének, rengeteg munkahely szűnne meg. Ezekkel a cégekkel még stratégiai partnerségi megállapodásokat is kötöttek, illetve letelepedési és egyéb kedvezményeket is adtak nekik. Ugyanakkor az építőipar célkeresztbe kerülése elérhetett egy érzékenységi pontot Németországban – magyarázta a közgazdász.

Az Audi Hungária Zrt. győri üzeme
 
 Robotok dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án.
 
 Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 
A legfelsőbb szinten valószínűleg nincs változás Magyarország, mint befektetési környezet megítélésében, mert nekik továbbra is vörös szőnyeget terít a magyar kormány – vélekedett Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője a hétfői Esti gyorsban. Inkább a "német szempontból középvállalkozások kiszorítására tesznek kísérleteket".

Csillag felidézte: ezeket a kísérleteket, amik gyakran különadók és egyéb állami szabályozások formájában jelentkeztek, az érintettek rendre független, nem magyarországi bíróságokon tudták visszaverni. Korábban így meghátrálásra lehetett kényszeríteni a kormányt például a reklámadó vagy az RTL felvásárlásának ügyében. Most viszont változott a helyzet: "Orbán már nem számít rá, hogy ebben a ciklusban hozzájut" az uniós forrásokhoz, nincs vesztenivalója, így offenzívát indított – mondta a korábbi miniszter.

Kedden a Spiegel újabb terjedelmes véleménycikket közölt: Hogyan támogatják a német vállalatok Orbán maffiaállamát? címmel, amit az RTL.hu szemlézett. Miközben Orbán illiberális demokráciáját az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF Európa egyik legkorruptabb országának tartja, olyan vállalatok, mint a Bosch és a BMW, a ThyssenKrupp és az Audi több tízmilliárdot fektetnek be Magyarországon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2023.04.04., kedd 8:12
Riporter: Dési János