„Klubrádió
A lényeg

Megint az Alkotmánybírosághoz fordul a zuglói önkormányzat a gigantikus NER-építkezés miatt

14/02/2023 12:25

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi kormányhivatal indítványára a Kúria még január végén visszamenőleg megsemmisítette a zuglói önkormányzat tavaly nyáron elrendelt változtatási tilalmáról szóló rendeletét, amellyel az Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz több szálon is kötődő Balázs Attila cégének hatalmas lakónegyed építését akadályozták volna meg. 

A Kúria határozata szerint a Bosnyák tér mögötti területre - a 190-es tömbre – kihirdetett építési és telekalakítási tilalom sérti a jogbiztonságot és az építtető alapvető jogait, illetve a beruházás kiemelt közérdekűvé nyilvánításáról szóló kormányrendeleteket.

A gigaprojekt ügyében tavaly októberben az Alkotmánybíróság is elutasította az önkormányzatot. Beadványukban leginkább azt sérelmezték, hogy a kormány teljes mértékben kizárta őket a kerület infrastrukturális terhelését, városképét, a lakosság életminőségét, jövőbeni fejlesztési lehetőségeit döntő mértékben meghatározó beruházásra vonatkozó hatósági ügyekből. Az Alkotmánybíróság nem értett egyet velük 

A képviselő-testület azonban nem adta fel, idén januárban úgy döntöttek, hogy újabb alkotmányjogi panaszt nyújtanak be a kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról szóló kormányrendelet megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz. Meglepő lenne, ha az előzőtől eltérő döntés születne – írja a Népszava.

 
Az Alkotmánybíróság épülete
Google Street View
 

A januári Kúria-döntés óta négy engedélyt is kiadott a projekthez a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztálya. Az egyikben szinte a teljes területre, öt telekre megadták a fakivágási engedélyt a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A múlt héten pedig a bevásárló központ és a Bosnyák utcai lakóépület után a Csömöri út 15-17-19. szám alatti telkeken felépülő három irodaház is megkapta az építési engedélyt. A földszint plusz 8 emeletes épületek alatt háromszintes mélygarázsokat alakítanak ki. Az engedélyezési eljáráshoz csatolt látványtervek három egyforma L alakú, üvegfalas tömböt mutat, amelyek szinte beterítik a rendelkezésre álló telkeket.

Nem lesz visszafogottabb az üzletház és a lakótömb sem. Ott is többszintes mélygarázsokat alakítanak ki, a lakóépület szintén 9 szintes lesz. A 10 emeletes panelházak magasságával vetekedő épületek jócskán kiemelkednek a zömében földszintes, vagy egy-két emeletes környező házak közül – írja a lap.