„Klubrádió
A lényeg

A kormányhivatal Karácsonyék nyakába varrta volna az idősek megbetegedését

16/08/2022 09:26

Karácsony Gergely főpolgármester szerint 2020-ban "a kormány nem kevés pénzt és energiát fordított arra, hogy az önkormányzatok nyakába varrja a sikertelen járványkezelést". Ebben szerinte jelentős segítséget kaptak a bukott fideszes Sára Botond polgármester személyében, aki kormánymegbízott lett, most főispánként dolgozik, és aki a Fővárosi Kormányhivatal nevében még vizsgálatot is indított a Pesti úti Idősotthonban. 

Koronavírus – Ellenőrzés a balassagyarmati Szent Erzsébet
 
Illusztráció
 
Balassagyarmat, 2020. április 22. Egy lakó köt, előtérben a Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársa egy lakóval beszélget a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona társalgójában. MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter
 

 

A koronavírus járvány első hónapjaiban jártunk, amikor a kormányhivatal gyorsa vizsgálatot tartott az idősek otthonában, és anélkül, hogy meghallgatta volna a fővárost, máris megállapította, hogy a városvezetés veszélyeztette a bentlakók egészségét. Karácsony Gergely szerint "a vizsgálat eredménye számtalan hazugságot tartalmazott, amikkel később a propagandasajtóban lehetett hergelni a Főváros ellen".

Ezért bírósághoz fordultak, és a Kúria is kimondta idén májusban, hogy a kormányhivatal elfogultan járt el, politikai hasznot akart húzni a vizsgálatból, írta Karácsony kedden reggel.

"Nem szeretnék számháborút kezdeményezni idős emberek elvesztéséből, de a statisztikák is bennünket igazolnak. Országszerte 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban". A főpolgármester szerint amíg a kormánypárt és sajtója rájuk mutogatott, "mi időben meghoztuk a szükséges intézkedéseket, így a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a Fővárosi Önkormányzat intézményeiben volt a legkevesebb haláleset

Karácsony szerint például az állami és egyházi vagy más önkormányzati fenntartású intézményekben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg.