„Klubrádió
A lényeg

Kúria: Valótlanságokat állított Márki-Zayról a TV2

30/01/2023 12:58

| Szerző: Klubrádió

A kormányközeli csatorna híradója a megerősített ítélet szerint valótlanul állította, hogy leépítené a vidéki egészségügyet Márki-Zay Péter. A TV2 köteles helyreigazítást közölni.

A Kúria is megerősítette az első és másodfokon eljáró bíróságok ítéletét, ami szerint helyreigazítást kell közölnie a TV2-nek a Tényekben elhangzott valótlanságok miatt. A Tényekben olyan színben tüntették fel Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, mintha az egészségügy leépítésére készülne – írja a Hódpress.

A kormányközeli csatorna híradója a megerősített ítélet szerint valótlanul állította, hogy "Szülészeteket záratna be vidéken Márki-Zay". A csatorna azt is állította, hogy a politikus "leépítené az egészségügyi ellátórendszert, támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, azaz tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”. Ezentúl azt is állították, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy „nincs szükség arra, hogy mindenhol legyen orvosi ellátás (…) vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni…".

Mivel ebben az esetben a Kúria az első és a másodfokú ítéletet is helybenhagyta, így a Tények köteles lesz helyreigazítást közzétenni.

Nem az első eset, mely során az ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltjét szándékosan járatták le. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Origo után az állami média ellen is pert nyert a Datadat. A Fővárosi Törvényszék I. fokú, nem jogerős ítéletében egyebek mellett megállapította, hogy a közmédia a hirado.hu felületén 2022. március 28-án, 31-én és április 2-án megjelent cikkekben valótlanul állította, hogy a Datadat egymillió embert hívott fel az illegális adatbázis felhasználásával, továbbá azt, hogy az illegális adatbázis mellett a cég álprofilokat és bérkommentelőket használt.