„Klubrádió

Megbüntette, de nem távolította el Deutschot a Néppárt

16/12/2020 22:05

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppárt elvette az európai parlamenti frakciójához tartozó fideszes Deutsch Tamás felszólalási jogát, és visszahívták minden pozíciójából. A korábban több képviselő által kezdeményezett kizárásra tehát most nem került sor, de a Fidesz sorsa a Néppártban továbbra is függőben van.

Meghozta döntését az Európai Néppárt (EPP) frakciója Deutsch Tamás ügyében, miután a jobboldali pártcsalád európai parlamenti képviselőcsoportjának magyar tagja korábban gestapós gondolatnak minősítette Manfred Weber frakcióvezető egy megjegyzését. 

A szerdai tanácskozást követően az EPP-frakció megvonta a jogot a fideszes Deutschtól, hogy a Néppárt nevében felszólalhasson, és visszahívják minden pozíciójából, melyet a néppárti tagsága miatt tölthet be. Emellett felszólítják a Fidesz EP-képviselőit, hogy valljanak színt: a politikai meggyőződésük összhangban van-e még az EPP alapvető értékeivel, és ha nem, akkor vonják le a megfelelő következtetést – írta a 444.hu.  Weber javaslatát, hogy vonják meg a felszólalási jogot Deutsch Tamástól és hívják vissza minden pozíciójából, a 142 szavazóból 133 támogatta és 6 ellenezte, azaz 97,7 százalékkal szavazták meg.

Átadták az MTK Esport Arénát az Új Hidegkuti Nándor Stadio
 
Deutsch Tamás Fotó: 
MTI/Mohai Balázs
 

Deutsch többször is visszavonta és elnézést kért a szavai miatt, amelyek azután jutottak eszébe, hogy Manfred Weber a néppárti frakcióvezető azzal érvelt a jogállamisági keretrendszer kapcsán, hogy amennyiben Magyarországon valóban függetlenek a bíróságok és szabad a média, úgy az Orbán-kormánynak, nem kell tartania az EU-s jogállami követelményektől. Ezt Deutsch Tamás a Gestapo és ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította. Több néppárti képviselő sértőnek találta, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat politikustársuk a nácizmushoz és a kommunizmushoz méri.

Deutsch kijelentései után aláírásgyűjtés indult a néppárti frakción belül azért, hogy a magyar politikust, aki egyébként az fideszes EP-delegáció vezetője, kizárják soraikból. Ez most tehát nem történ meg, kizárás helyett büntetést kapott a gestapozó képviselő, de pártja, a Fidesz sorsa a Néppártban továbbra is függőben van. A Néppártnak hamarosan végleges döntést kell hoznia a magyar kormánypárt ügyében, amint a járványügyi helyzet ez újra lehetővé teszi, és lehet élőben, személyesen ülésezni.