„Klubrádió

Deutsch bocsánatot kért a gestapózás miatt

4/12/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő körlevelet küldött az Európai Néppárt frakciótagjainak, amelyben azt írta: bocsánatot kért Manfred Weber frakcióvezetőtől, amiért a német politikus által elmondottakat a Gestapo és az ÁVO működéséhez hasonlította.

Manfred Weber, a Néppárt német frakcióvezetője korábban azt mondta, Orbán Viktornak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch Tamás erre egy november 25-i interjúban reagált, és azt mondta, hogy a „ha nincs takargatnivalód, nincs mitől félned” a Gestapo és az ÁVO technikája volt – összegzi a 24.hu.

Deutsch itthoni kijelentései eljutottak Brüsszelbe, és akkora visszatetszést keltettek a Néppárt köreiben, hogy kezdeményezték a frakcióból való kizárását. Othmar Karas osztrák képviselő szerdára a Szájer-üggyel párhuzamosan kialakult belső botrányban már harminc támogatót talált a kizárási kezdeményezéshez.

Ilyen előzmények után közölte az Origo Deutsch Tamás levelét, amelyben a többi között az olvasható: az interjút követő napon bocsánatot kért, és „tisztázta” is a konfliktust Manfred Weberrel.

Azt írta: úgy fogalmaztam, hogy „természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt”. Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette.

A fideszes politikus szerint tehát a néppárti frakcióban a bocsánatkérése után kezdték követelni, hogy kérjen bocsánatot. Deutsch úgy véli, az Európai Néppártban politikai viták helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. Szerinte nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket „a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel kezelni”.

Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs