„Klubrádió
A lényeg

"Magyarország önelégülten bírálja Brüsszelt, de közben tudja, hogy az EU-tól függ"

21/05/2023 11:10

| Szerző: Klubrádió

Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt 500 millió euró folyósítását az Európai Békekeretből, arra hivatkozva, hogy Ukrajna a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette az OTP Bankot, aqmely  a háború alat tis tovább ténykedik Oroszországban.

A lett Ivars Ijab a Baltijas Bals című portálnak azt mondta: Magyarország az újabb szankciós csomagot is meg fogja vétózni – írja az Index.

Az EP-képviselő szerint a magyar miniszterelnök

cinikus módon  egyszerre vezet egy uniós országot, és zsarol egy másikat, ráadásul egy olyan fontos kérdésben, mint Ukrajna támogatása. 

SLOVAKIA VISEGRAD GROUP SUMMIT
 
Fotó: EPA/Leszek Szymanski / EPA/Leszek Szymanski
 

Ijab az uniós források befagyasztásáról szólva arra hívta fel a figyelmet: jelenleg ugyan nincs mód arra, hogy Magyarországot kizárják az unióból, de Brüsszel lépéseket tesz annak érdekében, hogy befolyást szerezzen a tagállamok demokráciájának védelmére. Az egyik ilyen éppen az a mechanizmus, amely az uniós pénzek elosztását a jogállamiság tiszteletben tartásához köti.

Magyarország szereti önelégülten bírálni Brüsszelt, de közben jól tudja, hogy gazdasága és jövője közvetlenül az EU-tól függ

– mondta Ijabs.