„Klubrádió
A lényeg

A háborút támogató szervezetként listázta az OTP-t az ukrán antikorrupciós ügynökség

4/05/2023 17:49

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) május 4-én a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t – írja a Népszava a szervezet közleménye alapján.

A döntést azzal indokolták, hogy az OTP tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot. 

 
A Szent István-renddel tüntette ki Csányi Sándor OTP-vezért Novák Katalin köztársasági elnök. (kép: Novák Katalin / Facebook)
 
 

A szervezet azzal is vádolja a bankot, hogy kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak. szerintük egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP csoport oroszországi pénzügyi műveleteinek folytatásával támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”.

Az OTP Bank a 24. olyan intézmény, amelyet a NAZK felvett a „háború nemzetközi támogatóinak” sorába. A magyar pénzintézet Oroszország ötven legnagyobb bankja közt van, több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki az országban.

FRISSÍTÉS:

Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulását – reagált a hírre közleményében a bank.

Azt írják, hogy a magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen: a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.)

Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagyösszegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció – tudatták.