„Támogassa
A lényeg

Magyar Péter: Barátaim, az atombomba mi vagyunk

6/04/2024 19:22

| Szerző: Klubrádió

A Kossuth tér és a környező utcák is megteltek a mai tüntetésen. Magyar Péter pártot egyelőre nem jelentett be, azt viszont elárulta, hétfőtől bárki pályázhat az EP-képviselő jelöltségre a Talpra magyarok honlapján.

A Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért címmel meghirdetett tüntetésen megtelt a Kossuth tér és a környező utcák is. A tömeg a Deák térről vonult át, de addigra már rengetegen várakoztak a Parlament környékén is. A szervezők többször hangsúlyozták, hogy mennyien jöttek vidékről és a határokon túlról is, többször el is hangzott a kérés a színpadról, hogy tartsák a magasba a helységneves tábláikat. Helyszíni tudósítónk is megerősítette, hogy sokféle helyről érkeztek a résztvevők, olyannal is találkozott, aki a tengerentúlról jött.

Nemcsak a helyszínen lévők voltak kiváncsiak az eseményre. Magyar Péter Facebook-oldalán stabilan 35-40 ezren követték élőben a tüntetést, a főszereplő beszéde alatt pedig 50 ezren.

 
Tömeg a Kossuth téren l Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése
 

Fél négy körül kezdődött el a színpadi program, a konferálást a március 15-i zászlóbontáshoz hasonlóan Péter Petrára bízták. Azt előre lehetett tudni, hogy lesznek meglepetés vendégek, felszólalók, de csak menet közben derült ki kicsodák.

Először Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lépett a színpadra, Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta.

 
Bálint András l Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése
 

Ezután Nagy Ervin olvasott fel külföldön élő magyarok leveleiből. Olyanok is üzentek akik az Orbán-rendszer alatt költöztek ki és olyanok is, akik még azt megelőzően. Többen megírták, miért nem volt elviselhető az itthoni életük és azt is, hogy most reményt kaptak. Ezután Keresztesi Péter beszélt, aki Svájcból érkezett, azt mondta, soha nem látott még ennyi embert egy helyen és, hogy egy ilyen tömegnek hatalmas ereje van.

Ezután lépett színpadra az egyetlen hivatalban lévő politikus felszólaló: Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere. Arról beszélt, "idealista" volt, amikor addigi civil munkáját feladva elindult a választásokon, aztán pedig hamar jött a "nagy demokratikus pofon". A 2019-ben civilek és ellenzéki pártok támogatásával választást nyerő Nagyot hamar megkörnyékezte a Demokratikus Koalíció és miután elutasította őket, lejáratókampányba kezdtek. Az lett az érzése, hogy "ezek ugyanazok" – utalt a kormánypártokra és az ellenzékre. "Hiába váltottuk le a városunkban a fideszes nagyurakat, a háttéralkuk miatt továbbra is jelen vannak" – mondta Nagy. Úgy döntött azonban, hogy sem megszokni nem akarja ezt a rendszert, sem megszökni nem akar előle. Most arra biztatta a tömeget, hogy próbáljanak minél több civil jelöltet bejuttatni az önkormányzatokba a júniusi választásokon. Arról is beszélt, hogy Pest megyében van is egy erre irányuló településeken átívelő kezdeményezés.

 
Nagy János l Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése
 

A beszédek között egy-egy dal is elhangzott, Nagy Ervin a Neked írom a dalt énekelte zenei kíséret nélkül, amihez először bátortalanul, de a közönség is csatlakozott.

 
Nagy Ervin l Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése
 

Felszólalt Tarr Zoltán református lelkész is, aki úgy érzi, felfoghatatlan püspöke, Balog Zoltán méltatlan szerepe a kegyelmi botrányban. Arról is beszélt, hogy az emberek nem véletlenül menekülnek a keresztény intézményektől. Egészséges, szabad egyházak nélkül nincs egészséges magyar társadalom – idézte Gulyás Gergely minisztert. A lelkész azt szeretné, ha az egyház nem szólna bele a politikába, különösen nem a pártpolitikába – írja összefoglalójában a 24.hu. Tarr bocsánatot kért egyháza nevében a bicskei áldozatoktól, a tömeg pedig Balog lemondását követelte.

Ezután Rost Andrea következett, a Prima Primissima díjas operaénekes  megállapította, hogy legalább 30 Metropolitan közönsége gyűlt össze, majd elénekelte a Never Walk Alone-t énekelte.

Majd valamivel negyed 5 után megszólalt a Europe-tól a Final Countdown és színpadra lépett Magyar Péter.

"2024. április 6. Jegyezzük meg a dátumot. Mától nem lesz semmi ugyanúgy" – kezdte beszédét, amely jelentős részben magáról arról a tényről szólt, hogy rengetegen gyűltek össze a helyszínen és, hogy ezen kívül is rengetegen üzentek neki, illetve a szervezőknek. "Egyedül mentem be egy stúdióba februárban, aztán néhány százan álltak mellém, március 15-én már 50 ezren ünnepeltünk együtt. Most pedig több százezren vagyunk" – mondta a politika világába hirtelen belépő Magyar, hozzátéve, hogy az otthon lévőkkel együtt talán már milliók vannak, akik nem félnek. 

Röviden említette az ellene folyó propagandakampányt is, azt mondta minden lejáratás csak megerősíti a közösséget. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy egy kormánypárti sajtótermék sem kért tőle interjút az elmúlt két hónap alatt, egyben fel is szólította a közmédia vezetőit, hogy "hagyják abba a hazudozást" és "engedjék meg, hogy élő adásban elmondhassa, hogyan képzelik el az új Magyarországot".

"Az atombomba mi vagyunk"

Magyar a beszéde alatt többször visszatért azokra a gondolatokra, hogy mennyire sokféle ember lehet most a Kossuth téren, színes közösséget szeretnének építeni és, hogy meg kell végre törni a turáni átkot, a mesterségesen egymás ellen fordított táboroknak össze kell fognia.

"A Talpra magyarok közösségében nem számít, hogy valaki nő, férfi, idős, fiatal, egyedülálló vagy családos, hívő vagy ateista, konzervatív, liberális vagy szociáldemokrata, csak egy dolog számít, hogy akar-e tenni egy biztonságis, élhető jövőért? 

Elmondta, sokan még mindig azt kérdezik tőle, lesz-e még atombomba: "Barátaim az atombomba mi vagyunk, a magyar nép" – ez a válasza. Szerinte mindenkinek meg kell kérdeznie, hogy ő maga mit tehet a változásért? Nem lehet a fotelban ücsörögni, nem lesz elég kommentelni – mondta. Magyar úgy véli, el lehet kezdeni a munkát azzal, hogy mindenki a saját környezetében elkezd beszélni arról, hogy a változás lehetséges és ha így tesznek, megváltozik a hangulat.

 
Magyar Péter l Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése

A politikai célok között általánosságban megfogalmazta, hogy a feudális uram-bátyám viszonyokat szeretnék lebontani és egy modern országot építeni.

Noha szombat reggel kiderült, hogy melyik egyesület lesz az, amelyik jogi hátteret biztosít a formálódó közösség működéséhez, egyelőre nem jelentette be Magyar, hogy melyik párt színeiben tudnának elindulni a választásokon. Mint ismert, a választásokon nem indulhat olyan párt, amelyet a választás kiírása után jegyeznek be, tehát egy létező formáció nevében tud csak felkerülni a szavazólapra a Talpra magyarok közössége a júniusi EP-választásokon. Magyar azt szeretné, hogy ők legyenek az első szög a NER koporsójában.

Az EU és Magyarország viszonyáról: konstruktív kritikára van szükség

Magyar fontosnak tartja, hogy a jogállamisági vitát mielőbb le lehessen zárni az Európai Unióval, amennyiben közössége jelentős pozíciókat szerezne a választásokon, az uniós források hazahozatalát ígéri. Azonnal csatlakozna az Európai Ügyészséghez és zéró toleranciát hirdetne a korrupcióval kapcsolatban. Szerinte konstruktív és kritikus párbeszédre kell törekedni az unió intézményeivel: vissza kell térni az eredeti szerződés alapszabadságaihoz és kerülni a felesleges túlszabályozást. Magyar határozottan visszautasítaná az európai szuperállam irányába történő elmozdulást és a gazdák érdemi támogatásáért dolgozna.

A Talpra magyarok jelöltjeit nyílt pályázat útján választanák ki, az érdeklődők szavazhatnak majd rájuk a közösség honlapján. Magyar szerint hétfőtől el is indulhat a jelentkezés.

 
 A felszólalók, előadók és a tüntetők az esemény végén Forrás: Magyar Péter Facebook-oldalának élő közvetítése
 
 

"Hallod-e te Polt Péter, mit üzen a nép?"

"A magyar egy szabadságszerető nép", de "sose adták ingyen a szabadságot" – mondta Magyar, majd megkérdezte, mikor éreztük utoljára, hogy jó irányba halad az ország? Szerinte az emberek elvesztették a hitüket a regnáló politikusokban, a közmédiában és az igazságszolgáltatásban is. 

Kiemelte, az elmúlt 20 évben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párosa változatlan. Szerinte utóbbi záloga és biztosítéka a NER működésének.

Beszélt az elmúlt időszak – részben az ő szerepvállalása miatt kipattant – botrányairól. A közönség a Schadl-Völner-ügy említésekor Polt Péter legfőbb ügyész lemondását követelte.

Mi lesz a következő időszakban?

Magyar azt mondta, a következő két hónapban "egyre bővülő csapatával" bejárja az országot, hogy mindenkinek megmutassák, van remény a változásra. Anyák napjára pedig újabb tüntetést jelentettek be a szervezők. Ez az ünnep az idén május 5-re esik.

Magyar a beszéde végén arra kérte a résztvevőket, hogy fogják meg egymás kezét. "Nem tudjuk bal- vagy jobboldali, melós vagy topmenedzser áll mellettünk... de együtt vagyunk" – mondta.

A hivatalos tüntetés negyed 6-kor ért véget.

A történteket a Hetes stúdióban elemeztük, többek között Ágh Attila és Lakner Zoltán politológusokkal.