„Klubrádió
A lényeg

Lemondott Schadl György és a végrehajtói kar teljes elnöksége

27/04/2023 15:00

| Szerző: Klubrádió

A lemondás miatt összehívtak a végrehajtói kar rendkívüli közgyűlését.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségének tagjai április 27-én lemondtak tisztségükről, derült ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleményéből. A kar elnöke mostanáig a korrupcióval vádolt, több mint egy éve előzetesben ülő Schadl György volt. Rajta kívül távozik Lukács Tamás alelnök, Kovássy Szabolcs elnökségi titkár, valamint Jeney Orsolya és Papp Gábor elnökségi tagok is.

A lemondás miatt összehívtak a végrehajtói kar rendkívüli közgyűlését.

A vád szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott Völnernek, aki cserébe Schadl érdekei szerint járt el a végrehajtók kinevezésénél és más témákban is. Az ügy bírósági szakaszban van, idén zajlottak az előkészítő tárgyalások. Schadl és Völner mindent tagadnak.

A letartóztatás óta sem a végrehajtói kar, sem a fölérendelt hatóság nem adott választ arra, miért nem távozik Schadl az elnökségi posztról.

Az egyik távozó elnökségi tag, Jeney Orsolya korábban államtitkár-helyettes volt az Orbán-kormányban, ahonnan átült a végrehajtói kar vezetésébe, és irodát nyitott Schadl irodaházában. A nyomozás során a hatóság a Schadllel folytatott telefonbeszélgetéseit is rögzítette, ez alapján egyeztettek egy végrehajtó-jelöltről is, de a 444-nek korábban azt mondta, nem emlékszik ilyesmire.

(Via 444)