„Klubrádió
A lényeg

Lefóliázásra ítélt könyveket osztogatnak egyetemisták egy Libri-bolt előtt

25/07/2023 20:48

| Szerző: Klubrádió

A Libriben csak fóliázva kapható könyveket osztogatnak egyetemisták a kormányközeli kezekbe került kereskedés egyik boltja előtt – írta meg a 444.hu.

Egész héten át tartó demonstrációjukkal nemcsak a fóliázás ellen szeretnének kiállni, hanem az olvasást és a kultúrát is népszerűsítenék, ami szerintük „elsősorban a Libri, másodsorban az állam felelőssége lenne”.

A Libri július eleje óta árul lefóliázva olyan könyveket, amelyeket a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób passzusokat tartalmazó törvény értelmében problémásnak ítélnek, mert homoszexuális vagy leszbikus karakterek szerepelnek bennük, illetve témájuk érinti a másságot.

Korábban pedig 12 millió forintra bírságolták meg a Lírát, amiért egy könyvet nem lefóliázva helyeztek ki a polcra, ráadásul a szóban forgó mű (Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam) annak ellenére tették az ifjúsági irodalomhoz, hogy annak tartalma homoszexualitást jelenít meg. Emiatt a könyv szerzője is felháborodásának adott hangot.

Ezeket a könyveket hozhatja el bárki akár ingyen – vagy ha támogatni szeretné az ügyet, egy általa felajánlott adományért cserébe – az Astoria melletti Libri elől. A kempingasztallal és székekkel kitelepült egyetemisták minden nap 2 és 6 között várják az érdeklődőket, akikkel szívesen beszélgetnek is az írásokról.

 Szerintük a homoszexualitás eltörlésére, elhallgatására tett politikai kísérletek nemcsak helytelenek és kártékonyak, de „végtelenül ostobák” is, mert „a homofóbia üres és fantáziátlan, a jó irodalom pedig szabad és zabolázatlan”.

Kiállásukat számos magyar kiadó is támogatta, köztük a Prae és a Kaligram Kiadó, de anonim adakozóik is voltak, teszi hozzá a 444.