„Klubrádió
A lényeg

Karácsony szerint eredményes volt a "lakógyűlés", nem engedik vissza az autókat a Lánchídra

20/06/2023 12:24

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester kihirdette a "Budapesti lakógyűlés" eredményeit. A szavazásra jogosultak 9 százaléka, vagyis összesen 136 435 fő élt a válaszadási lehetőséggel. Karácsony szerint ez eredményes, nem volt még olyan online részvételi fórum Magyarországon, amellyel ennyi embert értek el. A főpolgármester szerint így az eredmények kötelezik a döntéshozókat – számolt be a hvg.hu.

A kérdőív visszaküldői közül 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át a hídon. (Bár utóbbiak csak a felújítás befejezése után tudják majd használni.)

A résztvevők 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Budapest inkább ne fizesse be a kormánynak a megemelt szolidaritási adót, minthogy a közszolgáltatások minősége romoljon.

Azzal pedig, hogy a kormánynak meg kellene térítenie a Lánchíd felújítására korábban megígért 6 milliárd forintot 93 százalék értett egyett. Emiatt a Főváros fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mert költségvetésükben szerepel a fent említett összeg – mondta Karácsony.

Karácsony elmondta, utasítani fogja a BKK-t, hogy folytassák a hídhoz kapcsolódó közterületek – a Clark Ádám és a Széchenyi tér– zöldítését, ugyanis a budapestiek ezt szeretnék.