„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony: Hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet

24/02/2024 18:43

| Szerző: Klubrádió

"Szégyelljük Magyarország kormányát" – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulóján tartott demonstráción Budapesten.

A szombati, Ukrajna melletti szolidaritási demonstráción a résztvevők a Városházától az orosz nagykövetség épületéhez vonultak hatalmas ukrán zászlóval és Ruszkik haza! feliratú molinóval.

A Telex beszámolója szerint Bayer Zsolt kormánypárti publicista elhíresült jóslatát vetítették le a háború előtti hétvégén leadott Hír Tv-s műsorukból, miszerint „nem lesz orosz támadás, ezt egy hülye is tudja”. Erre a tömeg fújolással reagált. Ezután megrázó összeállítás következett a háborúról, amely alatt többen el is sírták magukat a tömegben. Majd színpadra lépett a műsorvezető, Tompos Márton a Momentumból. „Dicsőség Ukrajnának” – kezdte, majd felelősségre vonta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert már két éve nem áll ki Ukrajna mellett. A háborúért egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős, közölte.

Az első szónok Karácsony Gergely főpolgármester volt, „Ruszkik, haza” – indított, és a tömeg is ezt skandálta. „14 éves voltam, amikor utoljára ezt kiabáltam, amikor lebontottuk a debreceni Lenin-szobrot” – mondta Karácsony, aki nem gondolta volna, hogy 35 év után újra ezt kell kiabálnia. Szerinte azért gyűltek össze, hogy megüzenjék a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”. A főpolgármester azt ajánlotta Orbán Viktornak, hogy menjen el Bucsába, Kijevbe, és beszéljen a túlélőkkel. „Szégyelljük Magyarország kormányát” – mondta. Karácsony beszédében „Putyin legfontosabb tanítványának” nevezte Orbánt, aki szerinte „fojtogatja” Budapestet.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere következett, aki felidézte, hogy kerülete a mészárlás után testvérvárosi kapcsolatra lépett Bucsával, a Kijevhez közeli kisvárossal, ahol a megszállók több száz civilt végeztek ki. A háború szerinte „Putyin és a normális emberek között zajlik”, tehát „akár akarjuk, akár nem, nyakig benne vagyunk mi is”, Baranyi szerint támogatnunk kell a megtámadottat, ezen nincs mit gondolkodni. „Meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is” – mondta.

Ezután szólalt fel Petrovszka Viktorija, aki addig a szónokok beszédét fordította ukránra; egy olyan ukrán katonanőről mesélt, aki tavaly még itt volt egy budapesti tüntetésen, de azóta hősi halált halt. A háta mögött közben elesett ukrán katonák fényképeit vetítették. „A háború megtanít gyűlölni, gyűlölni a gyilkosokat” – olvasta remegő hangon. Beszéde után az egybegyűltek egy perc néma csenddel tisztelegtek az elesettek emléke előtt. Majd Vova Gejzer ukrán zenész adott elő egy dalt, amit sokan sírva kísértek tapssal. Gejzer az előadás után megköszönte a magyaroknak, hogy befogadták.

A rendezvény utolsó szónoka, Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő beszéde előtt Petrovszkával és Tompossal ukrán, magyar és EU-zászlót lengetve lépett a pódiumra. Putyin „brutális, véres, népirtó háborújáról” szónokolt, és biztosította az ukránokat, hogy mellettük áll. Felszólalása előtt még levetítették a kárpátaljai önkéntesekkel szolgáló magyar akadémikus, Traski Viktor videóüzenetét is. Cseh is utalt rá, hogy a háborúban kárpátaljai magyarok is küzdenek az életükért és túlélésükért. „Mi nem állunk Putyin oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral” – mondta, majd ukrajnai élményeit idézte fel, elcsukló hangon beszélt gyerekgyilkosságokról.

Cseh beszéde után az összes felszólaló a színpadra vonult, és közösen elénekelték az ukrán és a magyar himnuszt.

Az esemény egyik főszervezője, Petrovszka Viktorija pénteken rádiónknak úgy nyilatkozott, szeretnék megmutatni, hogy az orosz propaganda ellenére a magyarok többsége Ukrajna mellett áll.