„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szolidaritási menettel emlékeznek az ukrajnai háború második évfordulójára szombaton

23/02/2024 17:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ruszkik haza! Legyen béke és szabadság! címen szerveznek demonstrációt ukrán civilek a Momentummal közösen. Az esemény egyik főszervezője, Petrovszka Viktória úgy nyilatkozott, szeretnék megmutatni, hogy az orosz propaganda ellenére a magyarok többsége Ukrajna mellett áll.

2024. február 23. Megbeszéljük-részlet (2024.02.23.) Petrovszka Viktória
05:22
00:00

Petrovszka Viktória köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik az utóbbi 24 hónapban az ukránok mellé álltak és minden lehetséges módon támogatták Ukrajnát. Bár szerinte van némi hatása a Magyarországon terjesztett orosz propagandának, a magyarok többsége mégis elítéli az orosz agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Ennek demonstrálására invitálják az embereket február 24-ére szombat 15 órára a Városháza térre. Itt nyitják meg a Fővárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség közös kiállítását. Majd innen 16 órakor indul a szolidaritási menet Ukrajnáért, amely az Andrássyn fog haladni egészen a Bajza utca sarkáig, ahol egy nagy demonstráció tartanak Oroszország nagykövetsége előtt 17 órától.

Az eseményen felszólalnak:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
  • Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
  • Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat tagja
  • Vova Geizer zenész, az ukrán Shablya együttes frontembere
  • Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

2024. február 23. Megbeszéljük-részlet (2024.02.23.) Tompos Márton
08:05
00:00
Az esemény házigazdája, Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormánypropaganda mostanra eljutott oda, hogy abszolút ukránellenes hangulatot gerjeszt. Hozzátette, a statisztikák azt mutatják, hogy ez egyre több embernél megy át, emiatt pedig sokan nem oroszpártiakká, hanem ukránellenessé konvertálódnak a sok-sok propaganda miatt.

A nyugati hatalmak is elkövettek egy olyan hibát, a nyugati médiával az élen, hogy egy iszonyatosan komoly nyomást helyeztek Ukrajnára, hogy márpedig az ellentámadásnak óriás sikernek kell lennie – mondta Tompos. Ugyanakkor ez nem valósult meg, ráadásul a beígért nyugati fegyverszállítások abszolút nem történtek meg úgy és olyan mennyiségben, mint ahogy az ígérve volt – tette hozzá. 

"Ilyenkor kell kiállni igazán Ukrajna mellett, amikor nincsen jó helyzetben, amikor fogytán van a tüzérségi löveg, amikor nem áll jól a hadiflotta, ilyenkor van legnagyobb szükség a támogatásra" – fogalmazott Tompos Márton.

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Petrovszka Viktóriával és Tompos Mártonnal
2024. február 23., péntek 16:20 és 16:45
Riporter: Rózsa Péter