„Támogassa
A lényeg

Zelenszkij menesztette az ukrán főparancsnokot

8/02/2024 18:34

| Szerző: Klubrádió

Volodimir Zelenszkij menesztette Valerij Zaluzsnijt, Ukrajna katonai főparancsnokát – jelentette be az ukrán elnök a közösségi oldalán.

Zelenszkij a bejegyzésében – amelyben Zaluzsnijjal készült közös képet is kitett – azt írta: „Megköszöntem neki Ukrajna védelmét az elmúlt két évben. Azt is megbeszéltük, hogy ki kerülhet Ukrajna fegyveres erőinek megújított vezetésébe.”

Az elnök hozzátette, találkozójukon azt javasolta, hogy Zaluzsnij „maradjon a csapat tagja”.  Ez az oroszok által Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háború kezdete óta a legjelentősebb személyi változás.

Kyiv Independent információi szerint Zaluzsnij helyére a szárazföldi haderőt vezető Olekszandr Szirszkij kerül. Az értesülést a CNN és a BBC oldalainak is megerősítették az ukrán védelmi minisztériumtól.

Zaluzsnijnak tulajdonítják az ukránok kezdeti sikereit, amelyekkel sikerült megállítaniuk az orosz villámháborús terveket, és a 2022. őszi ukrán ellentámadás sikere is hozzá és Szirszkijhez köthető. Ezek mentén lőtt ki Zaluzsnij népszerűsége, Zelenszkij után ő lett Ukrajna első számú háborús hőse.