„Klubrádió
A lényeg

Orosz invázió: az EU-tagok megállapodtak a 13. szankciós csomagról

21/02/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

Elvi megállapodást kötöttek az Európai Unió Tanácsa az orosz invázió miatti 13. szankciós csomagról – jelentette be X-en (korábbi nevén Twitteren) a testület soros belga elnöksége. 

Az uniós országok minisztereit képviselő intézmény egyhangúlag dönt a szankciókról. A mostani egyezség a belga elnökség szerint politikailag eggyel lejjebbi, nagyköveti szinten született és a csomagot formálisan Oroszország Ukrajna elleni nyílt támadásának (2022. február 24.) második évfordulójára fogadhatják el írásbeli eljárással – összegzi a Telex.

A Politico azt írja, a csomaggal nagyjából 200 új nevet adnak hozzá a szankciós listához. Az ezen szereplő magánszemélyek nem léphetnek be az EU területére, és a felvett szervezetekhez, cégekhez hasonlóan minden uniós vagyonukat zárolják. Az eddigi listát is hat hónappal meghosszabbították (ezt félévente ismét jóvá kell hagyni).

Bővült az importkorlátozások alá vont cégek jegyzéke is. Erre – a Politico mellett az Euronews szerint is – először vettek fel kínai cégeket. A Financial Times korábban arról írt, hogy a magyar kormány a kínai vállalatok miatt blokkolta a tervezet elfogadását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy előző szankciós csomagnál azt fejtegette, hogy ha az EU kínai vállalatok ellen vezetne be büntetőintézkedéseket, az „biztosan elmérgesítené, sőt talán még el is lehetetlenítené” a kapcsolatot az országgal.

A Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a magyar kormány valóban megpróbálta kimazsolázni a kínai cégeket a tervezetből, de nem sikerült. Cserébe gyakorlatilag kivételt tesznek egyes elektronikus termékeknél, amelyek drónok előállításához is szükségesek, de a nukleáris beruházásoknál is fontosak. Az Európai Bizottság pedig biztosította a kormányt, hogy egy korábbi, kifejezetten a paksi atomerőmű-bővítés miatt bevezetett mentesség az új intézkedésekre is érvényes.

Szijjártó a Tanács hétfői külügyminiszteri ülése után már arra célzott, hogy a kormány jóváhagyja a csomagot. Úgy fogalmazott, hogy sikerült „kigyomlálni” a „magyar érdekeket sértő intézkedéseket”.

Az Euronews úgy tudja, török és észak-koreai vállalatok is feketelistára kerültek. A cégeket azzal vádolják, hogy fejlett technológiával és az EU-ban gyártott katonai termékekkel látják el Oroszországot.