„Klubrádió
Reggeli gyors

Bendarzsevszkij: Propagandára használják az oroszok a deportált ukrán gyerekeket

5/02/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemzetközi egyezmények szabályozzák, hogyan bánhatnak a háborús felek a másik fél civil lakosságával, köztük a gyerekekkel. Ha egy ország nem tartja ezeket be, emberiesség elleni háborús bűnt követ el – mondta Bendarzsevszkij Anton. A posztszovjet térség szakértője szerint az orosz ugyan azt állítja, evakuálják az ukrán gyerekeket a háborús zónából, valójában erőszakos deportálásról van szó.

2024. február 05. Reggeli gyors - részlet 24.02.05. Bendarzsevszkij Anton
06:02
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az orosz-ukrán háborúban nem csak a halottak száma riasztó, az ukrán gyerekek is áldozatok, akiket az orosz megszállók szisztematikusan összeszednek az elfoglalt területeken és áttelepítik őket Oroszországba.

Hivatalos adatok szerint mintegy 390 kitelepített gyereket tudtak visszahozni ukrán szervezetek, sok ezren még mindig oroszok által ellenőrzött területeken élnek – írta a hvg.hu. A hírrel kapcsolatban felvetette a Klubrádió műsorvezetője, Szénási Sándor, szerinte a gyerekek elrablása az ukrán nemzet megtörését célzó lépés Oroszország részéről.

"A gyerekek ellen elkövetett atrocitások sokkal könnyebben foghatók meg, mint más háborús bűnök" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Bendarzsevszkij Anton. A posztszovjet térség szakértője elmondta, 1948 óta vannak olyan nemzetközi egyezmények, amelyek pontosan szabályozzák, hogy egy háborús fél mit nem tehet meg a másik fél civil lakosságával, különös tekintettel a gyerekekre. Ha ezeket nem tartja be a háborús fél, akkor cselekményei az emberiesség elleni háborús bűnnek minősülnek.

Ukrajnai háború
 
 Lakóház romjait takarítják el önkéntesek és lakók Kijevben az ukrán fővárost előző nap ért orosz rakétatámadás után, 2024. január 3-án. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 
 

Ezt Oroszország úgy igyekszik megkerülni, hogy azt állítja, hogy ők csak evakuálják a gyerekeket a háborús zónából. Bendarzsevszkij szerint a probléma az, hogy valójában erőszakos deportálásról van szó. Ezeket a gyerekeket nem fogják visszavinni lakóhelyükre, a szüleikhez, hozzátartozóikhoz. Rájuk kényszerítik az orosz nyelvet, megváltoztatják a nevüket. Ezek – hangsúlyozta a szakértő – már a bűncselekmény kategóriájába esnek.

Bendarzsevszkij hozzátette, az alapelv, hogy a civil lakosságot, illetve annak legsérülékenyebb részét a háborús zónából kimenekítik, helyes. Nem állítja ugyanakkor, hogy az orosz kormány gonosz lenne, de propaganda célokra használja az ukrán gyerekeket, azt állítva, jót tesznek velük. Az orosz lakosság pedig sajnálatos módon vevő erre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2024.02.05., hétfő 8:50
Riporter: Szénási Sándor