„Klubrádió
A lényeg

Az ukránok kivonultak a hónapok óta ostromolt Avgyijivkából

18/02/2024 00:09

| Szerző: Klubrádió

Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából – jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Orosz hírforrások szerint szombat estére a támadók el is foglalták a háború előtt 32 ezres várost, amelyet tavaly október óta próbáltak elfoglalni.

Olekszandr Szirszkij az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megóvása miatt úgy döntött, kivonja az ukrán egységeket a városból. A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok „kedvezőbb állásokba” vonulnak vissza.

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az elmúlt 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen. Olekszandr Tarnavszkij tábornok korábban arról számolt be, hogy Oroszország „minden tartalékát” beveti az Avgyijivka elleni támadás során, és átcsoportosítja csapatait más szektorokból.

Az oroszok tavaly október óta próbálták elfoglalni a várost. A pozíció tartását egyre nehezebbé tette az ukránok számára, hogy az amerikai támogatás elapadása miatt a tüzérségük alig tudott visszalőni. Az ukránok szerint az egy évvel ezelőtti bahmuti csatára emlékeztetett az ostrom annyi különbséggel, hogy Bahmutnak nem volt stratégiai jelentősége, Avgyijivka orosz elfoglalásának viszont van.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a TASZSZ szerint arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy a kelet-ukrajnai Avgyijivka városát teljesen ellenőrzésük alá vonták. „Vlagyimir Putyin gratulált a katonáinknak, harcosainknak ehhez a fontos győzelemhez és ehhez a sikerhez” – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Az ukránok egy nappal azután vonultak ki, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ismét Nyugat-Európába utazott azért, hogy további katonai segítségnyújtásért lobbizzon a nyugati szövetségeseknél. Ez az avgyijivkai csatához is kellett volna: a pozíció tartását egyre nehezebbé tette az ukránok számára, hogy az amerikai támogatás elapadása miatt a tüzérségük alig tudott visszalőni.

(via telex.hu)