„Klubrádió
A lényeg

Felmérték: Csak az európaiak 10 százaléka számít Ukrajna győzelmére

21/02/2024 07:17

| Szerző: Klubrádió

A legtöbb ember szerint a háború kompromisszummal fog befejeződni. 

Az Európai Külpolitikai Tanács (ECFR) megkérdezte 12 európai ország lakosait, hogy mit gondolnak az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteléről.

Mint kiderült, a válaszadóknak csak a 10 százaléka gondolta úgy, hogy Ukrajna nyeri a háborút. Szemben azzal a 20 százalékkal, aki szerint Oroszország. A legoptimistábbak a lengyelek, svédek és portugálok voltak, de közülük is csak 17 százalék számít ukrán győzelemre. A legkevésbé a görögök (2 százalék) és a magyarok (4 százalék) várnak ukrán győzelmet.

A legtöbben (37 százalék) a háború kompromisszummmal történő befejezésére számítanak.

Az ukrán területek visszaszerzését a svédek (50 százalék), portugálok (48 százalék) és lengyelek (47 százalék) támogatják a leginkább, a magyarok (16 százalék) és görögök (16 százalék) pedig a legkevésbé. 

Ukrajnában: Háborús sebhelyek
 
Ukrajna: Háborús sebhelyek
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

A felmérésben szó esett Donald Trump esetleges újraválasztásáról is. Az európaiak „kiábrándítónak” tartanák Donald Trump visszatérését, a válaszadók 56 százaléka „meglehetősen” vagy „nagyon csalódott” lenne, ha Trumpot újra megválasztanák. Magyarország volt az egyetlen kivétel. Itt 27 százalék jelezte, hogy „elégedett” lenne ezzel az eredménnyel, és csak 31 százalék mondta, hogy „csalódott” lenne. A Trump győzelmében reménykedők a vizsgált országokban egyetlen nagy politikai párt,

a Fidesz támogatói között alkotnak többséget. (A Népszava nyomán)