„Klubrádió
A lényeg

Ismét vesztegetési ügybe keveredett a Mol külföldön

27/09/2022 07:35

Kenőpénzeket is igénybe vettek a Mol lengyel piacszerzéséhez, amit a lengyel sajtó szerint a Jog és Igazságosság-kormány egykori szóvivője, Adam Hofman tanácsadó cége egyengetett, írja a 444. A Mol 417 töltőállomást vásárolt fel januárban Lengyelországban, amik korábban a Lotos nevű lengyel olajcégé voltak, majd a PKN Orlen vásárolta fel őket. A Mol 610 millió dollár értékben (200-250 milliárd forint) kötött a kutakra üzletet, miután a Mol a lengyel R4S lobbista céget bízta meg, hogy kössék össze a magyar vállalat vezetőit a lengyelországi energiapiac fontos szereplőivel.

A lobbista cég irányításában Hofman mellett Jarosław Kaczyński egykori főtanácsadója, Michal Wiórkiewicz is benne van, és hozzájuk csatlakozott az az Igor Janke újságíró is, aki a PiS és Orbán Viktor támogatójaként ismert. Az Onet szerint a Mol fizethetett azért, hogy létrejöjjön a lengyelországi piacszerzés.

Horvátországban évekig tartott a Mol vezetőjének, Hernádi Zsoltnak az ügye, akit szintén azzal vádoltak, hogy lefizetett egy politikust a Mol horvát terjeszkedésének elősegítéséért.